Matkamiehen iltarukous täytti Energia Areenan
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Matkamiehen iltarukous täytti Energia Areenan

Jaakko Löytty teki Matkamiehen iltarukouksen Siionin virsien 200-vuotisjuhliin Jalasjärvelle vuonna 1990. Kuva: Timo Hormio.

Julkaistu 8.7.2016

 

Vesperissä Jaakko Löytyn tyyliin viedään omat ja maailman murheet Jumalan eteen ja rukoillaan, että hän siunaa armollaan pyytäjiä.

Löytty sävelsi Matkamiehen iltarukouksen laulut 26 vuotta sitten Senegalissa. Ei siis kumma, jos hän ei kaikkia enää muistanutkaan.

- Sitä luulee, että kaikki sävellykset olisivat mielessä tallessa, mutta niin ei ole. Harjoituksissa ihmettelin, että olenko minä tuonkin säveltänyt. Tottakai kuullessaan oman laulunsa sen tunnistaa. Näissä on selvästi sengalilaiset juuret.

Myyrmäen Energia Areenalle kerääntyi perjantai-iltana noin puolitoista tuhatta kuulijaa, jotka joko muistivat Matkamiehen iltarukouksen ennestään tai halusivat kuulla sen uudestaan. Erityisen paljon paikalla oli lapsia ja heidän hilskamisensa antoi iltarukoukselle erityisen iloisen säväyksen.

Jaakko Löytty teki Matkamiehen iltarukouksen Siionin virsien 200-vuotisjuhliin Jalasjärvelle vuonna 1990. Sen jälkeen laulut ovat eläneet omaa elämäänsä ja osa on levinnyt varsin laajaan käyttöön. Tunnetuin niistä lienee ”Käy Herra meitä siunaamaan”, joka on päätynyt mm. yhteen Tuomasmessun laulukirjaan.

Jotain körttiläisyyden syvimmästä olemuksesta voisi sanoa kiteytyvän sanoissa: Perille kerran taivaan kotiin / päästään yksin hänen armostaan. / Armahda heikkoa ja kurjaa. / Käy Herra meitä siunaamaan.

Jaakko Löytty ei ole itse ollut mukana tekemässä Matkamiehen iltarukousta ensiesityksen jälkeen. Sen sijaan lukuisat seurakunnat ovat toteuttaneet sen kulloinkin käytettävissä olevin voimin ja resurssein. Laulut on helppo oppia ja ne tarttuvat vaivattomasti korvaan. Ehkä sitä avittaa myös useiden laulujen  senegalilainen poljento.

Vantaan Herättäjäjuhlilla Matkamiehen iltarukouksen esittänyttä kuoroa johti Hanna-Mari Hapuli ja soitinyhtyettä Olli Seikkula.

 

Teksti Sirkku Nyström

KuvaTimo Hormio

Julkaistu 9.7.2016