Körttijunassa - pelkällä armolla
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Körttijunassa matkustettiin pelkällä armolla

Herättäjäjuhlille matkattiin armolla, kun piispa Irja Askola oli konduktöörinä ja oopperalaulaja Esa Ruuttunen veisasi Siionin virsiä lauantaiaamuna. Kuva: Timo Hormio.

 

Julkaistu 9.7.2016

 

”Huoltoajo” kertoo junan infotaulu. Ja siitähän tässä on kyse.

– Tervetuloa Herättäjäjuhlien juhlajunaan. Sääennusteiden mukaan perillä Myyrmäessä paistaa armon aurinko. Iltapäiväksi reuna-alueille on tosin luvattu ukkosta. Jos sielussa on pinnalla pakkasen hyhmää, sulavat ne siis siunauksen sateisiin. Lippuja ei tässä junassa kysytä. Täällä matkustetaan pelkällä armolla, lupaa tutulta kuulostava konduktööri. Piispa Irja Askolan ääni on tosi tutumpi muista yhteyksistä.

– On tässä konduktöörin ja piispan hommissa samaakin: yritetään auttaa ihmisiä pääsemään oikeaan paikkaan.

Ensimmäistä kertaa Herättäjäjuhlille matkaava Jari Nieminen Vaasasta tunnustautuu kesäjuhlabongariksi.

– Viime kesänä kävin katsastamassa Suviseurat. Nyt kun olen kesätöissä Helsingissä, Herättäjäjuhlat osuivat sopivasti kohdalle. Tosin arvelen, että näillä juhlilla olen eniten kotonani.

Juhlajunaan Jari joutui vähän sattumalta.

– Mutta kieltämättä köyhälle opiskelijalle ilmainen junamatka on ihan ok. Säästyvät nekin lippurahat ruokaan, Jari nauraa. 

Helsingin Kumpulassa asuville Aila ja Hannu Latvalalle hyppy junaan oli helppo.

– Jätettiin auto kotiin, kun joukkoliikennettä suositeltiin käyttämään.

Herättäjäjuhlista Latvalan pariskunnalla on jo vuosikymmenten kokemus.

– Nyt esiin nousevat teemat armo ja toivo koskettavat. Samoin pääteema kahden maan kansalaisuus on ajankohtainen, monessa mielessä: paitsi taivaan ja maan kansalaisuuden osalta, se puhuu myös tämän maailman elämästä. Ja vielä: juhlien pitopaikka pääkaupunkiseudulla yhdistää hienolla tavalla maaseutupainotteista perinnettä ja kaupunkilaisuutta, Aila Latvala toteaa.  

Kun täpötäysi juna purkautuu Myyrmäen asemalla, jää asemalle vielä hetkeksi kaikumaan Siionin virsi. Onneksi  laulua johtaneella Esa Ruuttusella on kantava ääni.

Teksti: Erja Saarinen

Kuvat: Timo Hormio

 

 

Piispa Irja Askola siunasi junan nuorimman matkustajan Lounan, 1 vuosi 9 kuukautta.