Että veisuu jatkuisi - uudistuva virsi vie tulevaisuuteen
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Että veisuu jatkuisi - uudistuva virsi vie tulevaisuuteen


-Pitäkää huolta, että juhlat säilyvät, siteerasi rovasti Veli-Matti Hynninen juuri päättyneissä Vantaan herättäjäjuhlien iltaseuroissa körttisaarnaaja Aku Rätyä.

Vantaan herättäjäjuhlat on eletty jo yli puolenvälin. Seuraavien herättäjäjuhlien paikkakunnat ovat tiedossa vuoteen 2020. Mutta entä sen jälkeen? Jatkuuko veisuu, pidetäänkö seuroja, järjestetäänkö herättäjäjuhlia?

Heränneiden piirissä on aina kannettu huolta nousevasta polvesta. Nykyistä yhteiskuntaa leimaa pitkälti kilpailuhenki ja suorittaminen. Siksi Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyö haluaa tarjota levähdystä, yhteisöllisyyttä ja kelpaamista teemalla ”Sinä riität, sinä kelpaat, sinä et ole yksin.”

Oleellinen osa nuorisotyötä ovat muun ohella seurat ja Siionin virret.

-Itselleni veisuissa on aina ollut tärkeintä se hidas tempo ja yhdessä vietetty hiljaisuus, sanoo nuori muusikko Venla Lankinen, joka laulaa mm. uudella levyllä Siionin tyttäret. -Mitä pidemmät tauot ja matalampi sävellaji, sen parempi, niin että kesken virrenkin ehtii miettiä kaiken maailman syviä syntyjä ja menoja.

Heränneiden virsikirja Siionin virret onkin elänyt pitkän matkan 1700-luvulta nykyiseen, Jaakko Haavion 1970-luvun taitteessa uudistamaan versioon. Nykypäivän ihmiselle, nuorelle varsinkin, vuosikymmenten takainen kieli- ja kuvamaailma voi jo tuntua vieraalta. Siksi Siionin virsiä ollaan uudistamassa.

-Herännäisyyden luonne ja identiteetti on Siionin virsissä, toteaa uudistustoimikunnan tekstijaoston puheenjohtaja Jukka Hautala. -Siionin virret on liikkeen elävyyden kannalta niin keskeinen, että virsien uudistaminen — ja pelastaminen — uusille veisaajille on nähty välttämättömäksi.  

Vuonna 2008 aloitettu virsien uudistustyö on loppusuoralla. Palautetta virsiehdotuksista kerätään elokuun 2016 puoliväliin, ja uusi kokoelma on tarkoitus ottaa käyttöön Nilsiän herättäjäjuhlilla kesällä 2017.

LISÄTIETOJA:

  • Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyöstä: nuorisosihteerit Mika Nuorva, 0400 346 439, ja Antti Rintala, 040 719 8227, www.nuoriyty.fi
  • Siionin virsien uudistuksesta: tekstijaoston pj Jukka Hautala, 050 344 2796, www.h-y.fi/virsiuudistus
  • Seurapuheet ovat kokonaisuudessaan luettavissa täällä lähes välittömästi seurojen jälkeen.
  • Medialle julkaisuvapaat kuvat ovat Kirkon kuvapankissa.