Saavutettavuus on kristityn rakkautta käytännössä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Saavutettavuus on kristityn rakkautta käytännössä

Jukka Sariola iloitsi esteettömästä pääsystä juhlakentälle.

Julkaistu 9.7.2016

 

Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on oma saavutettavuutta edistävä saavutettavuusohjelma, joka auttaa osaltaan esteettömien tilaisuuksien järjestämisessä. On tärkeää, että kaikki halukkaat osallistujat voivat kokea kirkon ja herätysliikkeiden toiminnan olevan heitä varten myös käytännössä.

Herättäjäjuhlilla on saavutettavuudessa pitkät perinteet. Tähän viittaa kommenteissaan, osin iloiten ja osin kriittisesti, lauantaina aamupäivällä juhlille saapunut kirkon vammaisneuvoston puheenjohtaja Jukka Sariola.

– Käytännön järjestelyt juhlilla ja kirkossa testaavat kristillistä rakkautta, Sariola toteaa. Hänen mukaansa käytäntö ei aina ole sopusoinnussa kristillisen sanoman kanssa.

– Kesäkuussa 2016 ratifioitu YK:n vammaissopimus on haaste myös kirkolliselle kentälle, Sariola pohtii. 

 

Herättäjäjuhlat kutsuvat kaikkia mukaan. Saavutettavuus, osallisuus, yhdenvertaisuus ja esteettömyys mahdollistavat erilaisten ihmisten täysivaltaisen seurakuntalaisuuden ja osallisuuden.

Juhlien ohjelmassa on mainittu tulkkaus kuulovammaisille ja juhlakentältä löytyy oikealta kaunis tulkkauskoppi, jossa vapaaehtoiset tulkkaajat kukin vuorollaan tulkkaavat juhlien ohjelmaa.

Juhla-aluetta kiertelevää ilahduttaa, että moneen paikkaan liikuntavammaisen juhlavieraan on helppo päästä. Invaparkkipaikka löytyy, samoin esteetön linjasto ruokailusta.

Juhlakentän tekonurmi saattaa olla jollekin yksittäiselle henkilölle hankala, mutta Sariola pitää näkemästään.

– Tasainen juhlakenttä mahdollistaa osallistumiseni.

Sariola keksii heti myös parannettavaa.

– Puutteena olen kokenut monilla juhlilla, että pyörätuolilla liikkuvavia henkilöitä ei ole huomioitu ollenkaan tai ei juurikaan juhlien lepohuoneella, Sariola huokaa.

Hänen mukaansa lepäämään pääsy on usein mahdotonta tai vaikeaa.

Juhlilla isänsä, emerituspiispa Yrjö Sariolan kanssa jo lapsuudesta asti harvakseltaan käynyt Sariola iloitsi lauantaina elämänsä ensimmäisestä esteettömästä juhlajunasta.

– Juhlille pääsi kävellen esteetöntä reittiä, hän sanoo.

 

Perjantaina Myyrmäki-hallissa ruokataukoa viettävä Vantaan seurakuntien Terhi Suonsivu kertoo, että pääkaupunkiseudun näkövammaistyöntekijät ovat juhlilla mukana.

– Olemme valmistaneet pistemateriaalia ja isotekstimateriaalia juhlia varten. Materiaaleja voi hakea juhlakansliasta ja tuntia ennen tilaisuutta juhlaportilta tai tietyissä tilanteissa Energia Areenan ovelta.

 

Teksti ja kuvat Tuula Paasivirta

Kirjoittaja on Vantaankosken seurakunnan vs, seurakuntapappi ja Kirkkohallituksen edustaja Vammaisjärjestöjen naisverkossa.

 

Sunnuntain jumalanpalveluksen kulku ja laulut ovat saatavissa pistekirjoituksella ja isokirjoituksella. Myös Siionin virret sekä juhlien ohjelma löytyvät näkövammaisille sopivassa muodossa.

 

Terhi Suonsivu tuotti materiaalia näkövammaisille.