Televisiojumalanpalvelukset suunnitellaan huolella
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Televisiojumalanpalvelukset suunnitellaan huolella

Reija Patrakka istuu Herättäjäjuhlien B-katsomon takana Ylen ohjaus- ja ulkolähetysautossa edessään lukuisia monitoreja .

Julkaistu 9.7.2016

 

Yleisradion tv-jumalanpalveluksia ohjaava Reija Patrakka istuu Herättäjäjuhlien B-katsomon takana Ylen ohjaus- ja ulkolähetysautossa lukuisia monitoreja edessään.

Patrakka tiiminsä kanssa valmistautuu lauantaina Herättäjäjuhlien sunnuntain tv-jumalanpalveluksen, messuun. Kirkastussunnuntain juhlamessussa saarnaa Vantaankosken kirkkoherra Hannu Pöntinen.

Normaalisti tv-jumalanpalveluksien suunnittelu aloitetaan yhteistyössä Kirkon tiedotuskeskuksen ohjelmapäällikkö Kimmo Saarekseen ja paikallisseurakunnan kanssa neljä kuukautta ennen H-hetkeä. Herättäjäjuhlien yhteydenotot tapahtuivat jo jonkin verran aikaisemmin.

Juhlien tv-jumalanpalvelus ei Patrakan mukaan eroa sisällisesti juurikaan kirkoista lähetettävistä jumalanpalveluksista. Patrakka kertoo ohjelman haasteista:

- Sää on haaste, varsinkin, jos se muuttuu kesken lähetyksen. On sitten kyse auringonpaisteesta tai pilvisyydestä.

- Kuvien lähettäminen ja kameroiden käyttäminen tuovat mukanaan haasteita tällöin.  Vaatii tarkkaa kamera- ja muuta valvontaa, että kuvat eivät pala lähetyksessä puhki tai tapahdu muuta vastaavaa.

Kameroita on kuusi, joista neljä on miehitettyä. Koko ohjelma lähetetään eetteriin sekunnin tarkan suunnitelman mukaan, ja siksi ohjelman tarkka läpikäynti etukäteen ovat tärkeä osa ohjaajan ja tiimin työtä.

Etukäteen on myös tehty kuvakladit, jonka mukaan kuvaohjaaja ja ohjaaja valitsevat lopulliset kuvat.

- Mutta inspiroidakin saa joskus, Patrakka mainitsee.

Lopullisessa työprosessissa lähetyspäivänä apulaisohjaaja, kuvaohjaaja Armi varoittaa ensin tulossa olevasta kuvasta ja muusta ohjelmaan liittyvästä, jolloin ohjaaja Patrakka antaa käskyn kuvien ulosmenoon.

Äänimiehillä on oma vastuunsa, he kuulevat ohjaajan äänen, mutta kukaan lähetysautossa ei kuulee tarkkaan ulos mennyttä lähetystä. Samoin Pasilan lähetysyksiköllä on tarkkaa, että tekstitys tulee täsmälleen samaan aikaan puheen kanssa ulos. Harjoitusläpimeno on tärkeä osa tätäkin lauantaita.

- Kerran Herättäjäjuhlilla ei säätilan vuoksi pystytty käymään läpi jumalanpalvelusta etukäteen, vaan koko lähetys lähetettiin tarkan käsiohjelman mukaan ja hyvin se kuitenkin meni, Patrakka kertoo.

- Täällä Vantaalla talkoolaiset ovat varautuneet tekemään kameroille katoksen, mutta nyt näyttää, ettei sitä tarvita, hän toteaa.

- Iloa tuo ulkoilma ja osallistujien ja talkoolaisten hyvä fiilis, iloitsee Patrakka tästä kesäisestä työtehtävästä. Syntyy kuva työstään innostuneesta tiimistä. Ja tähän työhön halutaan mukaan.

- Työ on vaihtelevaa ja taiteellisesti mukavaa, joten tiimeihin halukkaita löytyy aina, Reija Patrakka iloitsee.

 

Teksti ja kuvat Tuula Paasivirta

Julkaistu 9.7.2016