Ollako vai eikö olla sunnuntain saarnan teemana
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ollako vai eikö olla sunnuntain saarnan teemana

Aurinko ja sade vuorottelivat sunnuntain messun aikana. Kuva Mira Strengell.

Julkaistu 10.7.2016

 Sunnuntaina klo 10 alkanutta messua juhlakentällä vietettiin vaihtelevassa säässä. Ajoittain Myyrmäen jalkapallostadion muuttuikin sateenvarjojen täplittämäksi alueeksi. Suorana televisioitu messu keräsi juhlakentälle noin 8000 kuulijaa. Messu alkoi näyttävällä kulkueella, jonka aikana 116 ehtoollisavustajaa saapui kentälle.

Messussa saarnasi Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen. Kirkastussunnuntain saarnassa hän siteerasi Hamletista tuttuja repliikkejä ja pohti Ollako vai eikö olla -kysymyksen merkitystä kahden maan kansalaisille. Saarnan aikana myös sade tuntui toistelevan Juntusen puheen teemaa.


– Elämä on olemista alusta alkaen. Elämän arvoa ei mitata tekemisessä vaan olemisessa. Ole siis se, mikä olet, millaiseksi Luoja on sinut luonut ja tarkoittanut. Tätä olemisen arvoa ei sinulta kukaan saa riistää, ei mitätöidä eikä halveksia, Juntunen totesi saarnassaan.


Ehtoollisavustajina ensi kertaa muitakin kuin pappeja


Ehtoollisen vietto alkoi messun esilaulajana toimineen Esa Ruuttusen koskettavalla tulkinnalla juhlien tunnussävelmästä, Kahden maan kansalainen -kappaleesta. Jouhevasti sujuneen ehtoollisen jakamiseen osallistui 116 avustajaa, joista noin 40 oli muita kuin pappeja. Ensimmäistä kertaa juhlien historiassa avustajina toimi muun muassa kirkon diakonia- ja nuorisotyöntekijöitä sekä tavallisia seurakuntalaisia.

Yksi ehtoollisavustajista oli pitkän linjan seurakunta-aktiivi Irja Myllymäki Vantaankoskelta. Kotiseurakunnassaan hän on toiminut messuavustajana yli kahdeksan vuotta. Edellisen kerran hän osallistui herättäjäjuhlille Espoossa vuonna 2008.


– Ohi on. Onneksi vältyimme pahemmalta sateelta ehtoollisen aikana, hän kertoo helpottunein mielin messun jälkeen.

Yksi messun osallistujista oli Taina Mälkönen Kaarinasta. Hän oli saapunut juhlille yksin jo torstaina.

– Olen herättäjäjuhlilla ensimmäistä kertaa. Tulin tänne ennen kaikkea fanittamani Vox Silentiin musiikin houkuttelemana. Olen käynyt myös kuuntelemassa seurapuheita, Histan veisaajia ja Varrella virren -konserttia, extreme-turistiksi itseään kutsuva Mälkönen kertoo.


Sunnuntain messusta ja juhlista hänelle muutenkin on jäänyt hyvä mieli.

Messun musiikista vastasivat Esa Ruuttusen lisäksi kanttorit Kari Jerkku ja Sinikka Honkanen, viulisti Elisa Kuivila, Käsikelloyhtye Sonus johtajanaan Sanna Helasterä, Veisuuveljet sekä Herättäjä-yhdistyksen valtakunnallinen kuoro johtajanaan Samuli Korkalainen. Messun liturgina toimi kirkkoherra Hannu Pöntinen ja avustavana pappina Minttu Haapalainen.

Messu televisioitiin suorana lähetyksenä Yle TV1:ssä. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa kuukauden ajan.Teksti: Eija Harju
Kuvat: Mira Strengell

Ensimmäistä kertaa juhlien historiassa avustajina toimi muun muassa kirkon diakonia- ja nuorisotyöntekijöitä sekä tavallisia seurakuntalaisia. Kuva Mira Strengell.

Taina Mälköselle jäi sunnuntain messusta ja juhlista hänelle muutenkin hyvä mieli. Kuva Mira Strengell.