Herättäjäjuhlat 2017 Nilsiässä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Herättäjäjuhlat 2017 Nilsiässä

Hannu Pöntinen (oik.) ja Irja Askola luovuttivat vetovastuun Nilsiään Reijo Leinolle ja Simo Korkalaiselle. Kuva: Mira Strengell.

Ensi kesän Herättäjäjuhlia valmistellaan jo täydellä höyryllä.


Vantaan herättäjäjuhlat päättyivät kesällä perinteiseen polvirukoukseen. Kävijämäärä oli 34 000. Viestikapula annettiin Nilsiään, jossa järjestetään seuraavat Herättäjäjuhlat 7.–9.7.2017. Juhlien edustajat, juhlatoimikunnan puheenjohtaja Reijo Leino ja juhlien pääsihteeri Simo Korkalainen ottivat viestikapulan vastaan hyvillä mielin ja kokivat saaneensa Vantaalta runsaasti tietoa, neuvoja ja vinkkejä.

Herännäisyyden syntysijoilla

Kesän 2017 herättäjäjuhlat ovat viidennet Nilsiässä. Reijo Leino kertoo, että Ukko-Paavon kotiseudut ovat olleet viime vuosina uudistuksen ytimessä.

- Nilsiä liittyi Järvi-Kuopion seurakuntaan 2013. Herättäjäjuhlista haluttiin pitää kiinni ja sinnikkyydellä juhlia on jo alettu rakentaa.

- Juhlakenttä sijaitsee Vanhan kirkon puistossa, jonne on haudattu myös Paavo Ruotsalainen. Siellä on ihmisen hyvä pysähtyä sanankuuloon ja veisuuseen Paavon virren sanoin: Uudistat armollasi.

Simo Korkalainen toteaa, että juhlatunnus on sanapari, joka aukeaa myös ulkopuoliselle.

- Se antaa herännäisyydestä eteenpäin katsovan kuvan ja on sisällöltään positiivinen.

Nilsiän herättäjäjuhlilla julkaistaan myös uudistetut Siionin virret. Vuonna 2017 vietetään luterilaisessa kirkossa reformaation juhlavuotta, jonka teemana on Armoa 2017. Herättäjäjuhlat ovat osa tätä juhlavuotta.

Tuoleja talkoilla

Paavon pallia myydään herättäjäjuhlien hyväksi. Nilsiäläinen Eila Hiltunen sai idean palliin Aholansaaresta, jossa on Paavo Ruotsalaisen itse tekemä tuoli. Siitä otettiin mallia modernimpaan versioon. Erkki Rissanen kokosi noin kymmenen hengen talkooporukan palleja tekemään. Laadusta ollaan tarkkoja ja nauloja ei käytetä ollenkaan.

- Penkkisarjassa on kolme eri kokoa: sekä isoille että pienille Paavoille ja Riitoille, kertoo Korkalainen.

Hän iloitsee, että juhlien valmistelu on hyvässä vauhdissa.

- Juhlatoimikunta on kokoontunut useamman kerran. Rahankeräys on lähtenyt käyntiin, 100 000 euron tavoitteesta on koossa jo lähes 40 000 euroa.

31.8.2016

Teksti: Minna Siikaniva