Villasukilla kohti herättäjäjuhlia
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Villasukilla kohti herättäjäjuhlia

Herättäjäjuhlatalkoisiin kokoontuu joukko iloisia naisia, joista tässä kuvassa vain osa. Puuhanainen Eeva-Liisa Kärkkäinen toinen oikealta. Kuva: Minna-Liisa Mathalt

Nilsiässä on jo viime syksystä lähtien valmistauduttu ensi kesän herättäjäjuhliin – ja tänä talvena tahti vain kiihtyy. Miehet ovat talkoilleet Paavon palleja, ja naiset sukkia sekä monenlaisia muita taidokkaita käsitöitä ja leivonnaisia.

-Teemme yhdessä seurakunnan Näpertäjät-kerhon kanssa käsitöitä, esimerkiksi sukkia, kaulahuiveja, kintaita ja myssyjä. Viime talvena kokoonnuimme työseuroihin noin kerran kuussa, tänä talvena noin kahden viikon välein. Tuotteita myymme eri tapahtumissa ja lisäksi järjestämme arpajaisia. Tänä syksynä mukaan on saatu monia uusiakin talkoolaisia, kertoo talkoiden puuhanainen Eeva-Liisa Kärkkäinen.

Jokainen talkoolainen voi hyödyntää myös omia erikoistaitojaan. Näin tekee myös tammikuussa 90 vuotta täyttävä Saara Hämäläinen, joka taitaa harvinaisen kinnasneulatekniikan.

-Opin taidon jo lapsena kasvatusäidiltäni Anna Pitkäseltä. Aina pittää joku nöpelöinti olla käsissä. Ei tämä noppeesti synny, mutta kun ahkerasti on joka aika neula kädessä, niin valamista tulloo, kertoi Hämäläinen. Kesän aikana onkin valmistunut jo 14 kinnasneulasukat.

Käsitöiden tekeminen on monesti yksinäistä puuhaa, mutta yhteisissä talkoissa on tarjolla myös juttuseuraa. Saara Hämäläinen kertoo, että nuoremmat talkoolaiset myös kuljettavat hänet talkoisiin seurakuntakodille ja takaisin kotiin. Hän onkin ollut mukana talkoissa alusta lähtien.

Talkoissa on tehty myös tuotekehittelyä.

-Olemme tehneet tällaisia kännykänkäyttäjän kynsikkäitä. Herättäjä-Yhdistyksen logo näkyy myös monissa tuotteissa, esimerkiksi painetuissa liinoissa ja villasukissakin kohokuviona, kertoi Eeva-Liisa Kärkkäinen.

Myös ensi vuoden kalenteri on ollut myyntihitti. Siihen on koottu kuvia Nilsiän hienoista maisemista ja ensi vuoden juhlapaikoilta.

Kun talkooporukkaa on paljon tekemässä, syntyy tulostakin. Siitä ovat todisteena monet sukkaparit, sekä tietysti se taloudellinen tuki, jota käsitöillä ja muilla tuotteilla on herättäjäjuhlien hyväksi kerätty.

-Herättäjäjuhlatuotteita on ollut myynnissä monissa tapahtumissa, esimerkiksi Nilsiän markkinoilla lokakuussa ja joulumarkkinoilla marras-joulukuussa, sanoo juhlien pääsihteeri Simo Korkalainen.

Minna-Liisa Mathalt

Artikkeli on julkaistu Hengellisen Kuukauslehden numerossa 1/2017

 

Talkoolaiset Leena Tiitinen ja Liisa Tiihonen merkitsivät valmiisiin sukkiin kokoja ja hintoja. Kuva: Minna-Liisa Mathalt

Sukkia saa myös Herättäjä-Yhdistyksen logolla koristeltuina. Kuva: Minna-Liisa Mathalt