Osmo Korkalainen
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Osmo Korkalainen


Lataa puhe pdf-muodossa täältä.

"Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla." Saarnaajan kirjan tutun kohdan mukaisesti määrähetkensä on ollut myös herättäjäjuhlilla, joille on kokoonnuttu 123 kertaa. Viidennet Nilsiän juhlat ovat nyt päättymässä. Juhlien määrähetkiä ajatellessamme sanomme. "Nyt ihmettelen tässä, näin, Herra, elämässä lastasi talutat: suot armolahjojasi, hellintä hoitoasi ja joka päivä armahdat." (SV 220:3) Määrähetkien välillä on ehtinyt itse kunkin kohdalla tapahtua paljon. Olemme olleet saamapuolella. Tunnustamme, että kaikki hyvä tulee Jumalalta. Mutta paljon on kasaantunut myös menopuolelle. Hän on nähnyt hyväksi antaa myös epämiellyttäviä kokemuksia. Yhdessä, kukin omien kohtaloittemme keskellä ihmettelemme Herran johdatusta: tähän asti hän on meitä auttanut. Tunnemme ja tunnustamme, että elämämme päivät ovat Jumalan kädessä. Hänelle kiitos.

Kaikella on alkunsa ja kaikella on loppunsa. Sitä ilmentävät myös kreikan kirjaimiston ensimmäisenä oleva A ja viimeisenä O, siis alfa ja omega. Tavallisessa kielenkäytössä niillä ilmaisemme myös asian tärkeyttä ja perusydintä, sanomme: tämä on kaiken a ja o. Mikä on ollut sinulle, hyvä juhlavieras, näillä juhlilla tärkeintä? Vastaukset riippuvat varmaankin siitä, keneltä kysyy. Lapset painottavat eri asioita kuin nuoret, nuoret eri asioita kuin vanhat. Toivottavasti jokainen olemme saaneet rohkaisua ja uutta voimaa elämäämme ystävien tapaamisesta ja Herramme hoidosta. Ja onhan täällä vakuuttunut se tunto, minkä tunnemme Katekismuksesta: "Jumalan tunteminen on elämämme tärkein ja perustavin asia.”

Elämämme matkalla saamme kokea virvoittavia määrähetkiä. Meidän on ollut täällä juhlilla hyvä olla, niin uskon meidän tuntevan. Kiitämme herättäjäjuhlista. Kiitos niin juhlien järjestäjille, talkoolaisille kuin juhlavieraille. Ennen kaikkea kiitos Jumalalle.

Nämä juhlat muistuttavat, että määrähetkensä on myös käyttökirjoilla. Historian havinaa on siinä, kun vanhat Siionin virret väistyivät uusien tieltä. — Tulin Nilsiään papiksi kesäkuun alussa 1973. Nyt historiaan jätetty Siionin virsien laitos oli tuolloin edellisenä vuonna otettu käyttöön. Kaikki eivät uutta täälläkään hyväksyneet. Laineet löivät vielä korkeina. Sain kerran kuunnella kiivasta väittelyä. Vastustajia oli useita, vain yksi puolustaja. Mieleeni jäi tuolloin uuden laitoksen hyväksyjän perustelu. Hän sanoi: "Jos me osattas elää tämän uuden kirjan ohjeiden mukaan, niin varmasti me päästään taivaaseen." Tämän lausujan mukaan Siionin virsien tehtävä on viitoittaa tietä taivaaseen. Hän uskalsi vakuuttaa toisiakin, että kirjassa tienviitat olivat oikein paalutetut. Kristusta ei ole laitettu sivuun eikä viralta. Hänen kärsimisensä, kuolemansa ja ylösnousemisensa, siis Jumalan pelastusteot Jeesuksessa Kristuksessa loistavat kirkkaina kirjan sivuilla. Tästä me olemme vakuuttuneet myös nyt uuden kirjan kohdalla. Kristus on kaiken A ja O myös uudessa
laitoksessa. Hän hoitaa pelastajan virkaansa ja on edelleenkin tienä taivaaseen. Erässä säkeistössä painotetaan: "Niin muista, ahdistettu: on Jeesus syntynyt, ristille ripustettu, vaan elää aina, nyt.” Ja säkeistö jatkuu: "Syntistä rakastaa hän. Olethan syntinen. Armossaan julistaa hän pyhäksi suuren syntisen." (SV 114:1) Jeesus Kristus on syntisten Vapahtaja ja sielujen pelastaja. Jospa uudet Siionin virret saisivat olla uudistumisen välineenä. Kaikukoon veisuu voimakkaana seuratuvissa. Veisataan ystävät yksin ja yhdessä, kotona ja kylässä. Veisuu on rukousta. Veisuu on siunauksen kanava. veisuu voi olla kotihartausperinteen elvyttäjä.

Kristus on ensimmäinen ja viimeinen. Job sanoo kirjassaan: "Minä tiedän, että lunastajani elää. Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä." (Job 19:25) Ja Ilmestyskirjan viimeisessä luvussa ovat meidän Herramme sanat: "Minä olen A ja O, ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu. Autuaita ne, jotka pesevät vaatteensa: he pääsevät syömään elämän puusta ja saavat mennä porteista sisälle kaupunkiin." (llm.22:13–14)

Setäni Eemil Korkalainen, joka toimi 25 vuoden ajan Herättäjän matkasaarnaajana, kertoi tehtävään valmistautumisensa ajoilta tapauksen. Hän oli lähdössä taas kerran kotoaan matkalle. Hänen nuorempi poikansa, joka ei ymmärtänyt isän lähtöjen syitä, tuli saattelemaan jonkin matkaa. Erotessa poika oli jäänyt katsomaan isänsä perään, vilkuttanut ja huutanut: "Jumala matkaas! Jumala matkaas!" Minäkin tahdon sanoa tältä paikalta, rakas juhlakansa: Jumala matkaanne! Jumala matkaanne kotimatkalle! Jumala matkaanne koko elämänne taipaleelle! Kun Hän saa olla elämämme A ja O, alku ja loppu, ensimmäinen ja viimeinen, saamme olla vakuuttuneet, että ajallinen matka hyvin päättyy, ja koittaa määrähetki, jolloin pääsemme ikuisiin juhliin Kristuksen näkemisessä.

Rukous:
Kolmiyhteinen Jumala. Me kiitämme sinua kaikista lahjoistasi, joita hyvyydessäsi olet meille antanut. Kiitämme 100-vuotiaasta itsenäisestä isänmaasta, sen vapaudesta ja rauhan ajasta. Täällä saamme kasvaa ja varttua, tehdä työtä ja omalta kohdallamme rakentaa rakasta isänmaatamme. Anna meille viisautta ja ymmärrystä olla luottamuksen arvoisia. Anna meille voimaa osoittaa rakkautta ja huolenpitoa myös muualta maahamme muuttavia kohtaan. Anna kunniasi, armosi ja totuutesi vallita täällä. Rukoilemme rauhaa maallemme ja kansallemme.

Kiitämme taivaallisesta isänmaasta. Anna meidän muistaa, ettei meillä ole täällä pysyväistä asuinsijaa, vaan "taivaaseen käy matkamme". Kirkasta Pyhä Henki meille Jeesusta Kristusta, joka on A ja O, ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu. Kiitos, että saamme kääriytyä hänen rakkauteensa ja sulkeutua hänen armohoitoonsa. Vie meidätkin kotiin.

Kiitos seurakunnasta, jonka perhepiirissä saamme täällä nauttia lahjoistasi. Siunaa kirkkosi työntekijöitä niin kotimaassa kuin lähetyskentillä. Rukoilemme siunaustasi Herättäjä-Yhdistyksen toimintaan ja Aholansaaressa tehtävälle työlle. Kiitos sanasta ja sakramenteista. Anna meille uskoa pitää lujasti kiinni sanasi lupauksista.

Pyhä Jumala. Siunaa lapsiamme ja nuoriamme. Ole vanhusten voimana. Siunaa perheitä monien paineiden ja kiireiden keskellä.

Kiitos näistä herättäjäjuhlista. Anna siunauksesi, kun lähdemme taas arkeen, että jaksamme. Suo Kristuksen saapua myös siinä leivässä, jota me syömme arkisin.

Hänelle, kuninkaitten kuninkaalle, joka rakastaa meitä ja on päästänyt meidät synneistämme verellään, olkoon ylistys ja kunnia ja kirkkaus ja valta aina iankaikkisesti. Aamen.

 

Osmo Korkalainen.


pdf liite

Lataa puhe pdf-muodossa