Aholansaari Sinfoniettan 20-vuotisjuhlakonsertti Nilsiän herättäjäjuhlilla – ohjelmassa kolme kantaesitystä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Aholansaari Sinfoniettan 20-vuotisjuhlakonsertti Nilsiän herättäjäjuhlilla – ohjelmassa kolme kantaesitystä

Lataa tiedote pdf-muodossa täältä.

 

Aholansaari Sinfonietta juhlistaa kahtakymmentä ikävuottaan konsertoimalla Nilsiän herättäjäjuhlilla lauantaina 8.7.2017 Nilsiän kirkossa klo 20. Konsertit johtaa Aholansaari Sinfoniettan oma kapellimestari Jyri Nissilä, ja solistina laulaa baritoni Esa Ruuttunen.

Siionin virsien uudistettu laitos otetaan käyttöön Nilsiän herättäjäjuhlilla. Tätä ja orkesterin 20-vuotista taivalta juhlistaaksemme olemme tilanneet uusia orkesterisovituksia uudistetuista Siionin virsistä Timo Alakotilalta, Matilda Seppälältä ja Esko Grundströmiltä, joista kaksi jälkimmäistä on usein nähty myös Aholansaari Sinfoniettan riveissä soittamassa.

Sovittajakaarti tuo Siionin virret kuultaville kolmesta varsin erilaisesta näkökulmasta; taiteilijaprofessori Timo Alakotila on Suomen kansanmusiikkikentän kansainvälisesti kysytyimpiä monitaitureita, Sibelius-Akatemiassa sävellystä opiskeleva Matilda Seppälä on ehtinyt niittää mainetta kansainvälisissä sävellyskilpailuissa, ja musiikin sekatyöläinen Esko Grundström on laajan sävellys- ja sovitustuotantonsa ja musiikin tuottamisen ohessa tullut tutuksi erityisesti lapsiperheille Lastenmusiikkiorkesteri Ammuusta.

Siionin virsien lisäksi Esa Ruuttunen laulaa Antonín Dvořákin Raamatullisia lauluja suomenkielisinä käännöksinä. Dvořákin harvoin kuultu miniatyyrisarja Viisi bagatellia kuullaan Dennis Russell Daviesin hienona kamariorkesterisovituksena, ja suomalaissävyjä itsenäisyyden juhlavuonna tarjoaa osaltaan Joonas Kokkosen Il paesaggio. Konsertin käsiohjelmat (10 €) ovat myynnissä Aholansaaren kojulla sekä tuntia ennen konserttia ovella.

Konsertin ohjelma:

Aholansaari Sinfonietta
johtaa Jyri Nissilä
Esa Ruuttunen, baritoni

Kokkonen: Il paesaggio
Uusia sovituksia uudistetuista Siionin virsistä (ke.)
*    *    *
Dvořák: Viisi bagatellia op. 47
Dvořák: Raamatullisia lauluja op. 99


Kuvat:

Korkearesoluutioiset kuvat orkesterista, solistista ja kapellimestarista ovat saatavilla seuraavista osoitteista:
https://www.dropbox.com/s/p5bomu3c6qdxzv3/aholansaarisinfonietta.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/0o8p6edm35bxiai/jyri_nissila.jpg?dl=0 (kuva Marjo Vänskä-Nissilä)
https://www.dropbox.com/s/vsgwc4anr7943v5/Esa%20Ruuttunen.jpg?dl=0 (kuva Seppo Sirkka)

 
Lehtijutut ja haastattelupyynnöt:

Aholansaari Sinfonietta harjoittelee torstaista 6.7. lähtien Nilsiässä. Olette lämpimästi tervetulleita tutustumaan orkesteriin ja orkesterin toimintaan. Olkaa hyvä ja sopikaa ajankohdasta allekirjoittaneen kanssa.

Mikäli haluatte esittää lisäkysymyksiä orkesteria tai konserttejamme koskien, vastaan mielelläni. Ohessa orkesterin, kapellimestarin ja solistin CV:t.

Lämpimästi tervetuloa konserttiimme!


Juhana Hautsalo
intendentti
Aholansaari Sinfonietta
puh. 050 525 0249
Aholansaari Sinfonietta

 

Aholansaari Sinfonietta on valtakunnallinen nuorista muusikoista koostuva kamariorkesteri, joka sai alkunsa Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyön liepeissä 1990-luvun loppupuolella. Nykyisessä muodossaan orkesteri aloitti toimintansa Pekka Untamalan johdolla syksyllä 1997. Orkesterin nykyinen kapellimestari Jyri Nissilä astui orkesterin johtoon syksyllä 1999.

Aholansaari Sinfoniettan muusikkokunta muodostuu pääosin musiikin nuorista ammattilaisista sekä ammattiopiskelijoista. Tänä vuonna kaksikymmentä vuotta täyttävä orkesteri on soitannaltaan täysin ammattitasoinen ja musiikillisesti kunnianhimoinen kokoonpano. Aholansaari Sinfonietta toimii periodiluontoisesti ja soittaa vuosittain 2–5 konserttia eri puolilla maata.

Aholansaari Sinfonietta kuuluu Suomen nuoremman orkesterikentän ehdottomaan parhaimmistoon ja profiloituu omanlaisekseen kokonsakin puolesta: se ei ole täysikokoinen sinfoniaorkesteri vaan pikemminkin suuri kamariorkesteri. Tämä lyö leimansa orkesterin raikkaaseen ohjelmasuunnitteluun, joka pyrkii tuomaan kuuluville myös laadukasta mutta eri syistä vähemmän soitettua orkesterikirjallisuutta. Luonnollisesti klassisen orkesterimusiikin kantaohjelmistollakin on vankka sijansa orkesterin ohjelmistossa. Aholansaari Sinfonietta on soittanut maailman- ja Suomen kantaesityksiä mm. Jaakko Mäntyjärven, Gija Kantshelin, John Adamsin ja Federico Moreno Torroban teoksista.

Toimintavuosiensa aikana Aholansaari Sinfonietta on ehtinyt pitää yli 60 konserttia eri puolilla Suomea eri paikkakunnilla aina Helsingistä Enontekiölle. Orkesteri on esiintynyt esimerkiksi Hetan musiikkipäivillä, Helsingin juhlaviikkojen Viapori Jazz -festivaalilla sekä Espoon Urkuyö ja Aaria -festivaalilla. Musiikkipoliittisena linjanvetonaan orkesteri pyrkii konsertoimaan ensisijaisesti paikkakunnilla, joilla säännöllistä orkesterikonserttitarjontaa ei ole. Lisäksi orkesterilla on vahva koulutuksellinen funktio; pääsääntöisesti sektioiden äänenjohtajina toimivat jo ammatissa toimivat muusikot.

Solisteina Aholansaari Sinfoniettalla on ollut Suomen säveltaiteen huippukaartia, mm. sopraano Johanna Rusanen-Kartano, baritonit Jorma Hynninen, Jaakko Kortekangas, Ville Rusanen ja Esa Ruuttunen, kitaristit Timo Korhonen ja Ismo Eskelinen, viulutaiteilija Antti Tikkanen, saksofonisti Jukka Perko, klarinetisti Harri Mäki sekä orkesterin oma kapellimestari-klarinetisti Jyri Nissilä. Konserttiensa myötä orkesteri on saanut runsaasti kiitosta musiikillisesta osaamisestaan, heittäytyvän energisestä soitostaan sekä mielenkiintoisesta ohjelmasuunnittelustaan.


Jyri Nissilä

Jyri Nissilä on opiskellut orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla opettajinaan mm. professorit Jorma Panula, Eri Klas ja Leif Segerstam. Opintojaan hän on täydentänyt mm. Ilja Musinin, Jorma Panulan ja Aleksander Politshukin mestarikursseilla. Kapellimestaridiplominsa Nissilä suoritti toukokuussa 1999 debytoidessaan Helsingin kaupunginorkesterin johtajana, ja musiikin maisteriksi hän valmistui vuonna 2002.

Helsingin kaupunginorkesterin lisäksi Nissilä on vieraillut mm. Sinfonia Lahden, Tapiola Sinfoniettan, Jyväskylä Sinfonian, Kuopion, Seinäjoen ja Lappeenrannan kaupunginorkesterien, UMO Jazz Orchestran sekä Pietarin Kapella-sinfoniaorkesterin kapellimestarina. Ylioppilaskunnan Soittajien kapellimestarina Nissilä toimi vuosina 2001–2003. Aholansaari Sinfoniettan kapellimestarina hän on toiminut syksystä 1999 alkaen.

Jyri Nissilä on niittänyt mainetta erityisesti oopperakapellimestarina: hänen johtamiaan produktioita ovat olleet mm. Melartinin Aino, Kimmo Hakolan Marsin mestarilaulajat sekä Kirmo Lintisen Voi vietävä, Hans Krásan Brundibár, Donizettin Don Pasquale, Offenbachin Hoffmannin kertomukset sekä konserttiversio Puccinin Toscasta. Kapellimestarin assistenttina Nissilä on toiminut mm. Suomen Kansallisoopperassa sekä Nürnbergin oopperassa. Nissilä johti syksyllä 2006 ja 2008 Tapiola Sinfoniettan ja Suomen Kansallisoopperan yhteisen lastenkonserttiproduktion Malmsténin aapinen, joka koostui Georg ”Jori” Malmsténin rakastetuimmista lastenlauluista. Teos levytettiin Ondine-levymerkille elokuussa 2007.

Ennen kapellimestarin uraansa Jyri Nissilä vakiinnutti asemansa monipuolisena klarinettitaiteilijana. Hän suoritti klarinettidiplomin Sibelius-Akatemiassa vuonna 1995. Samana vuonna hän sai jaetun toisen palkinnon Crusell-klarinettikilpailussa Uudessakaupungissa. Klarinetistina Nissilä on esiintynyt mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Sinfonia Lahden sekä Aholansaari Sinfoniettan solistina. Suomen Kansallisoopperan orkesterin klarinetin varaäänenjohtajana hän toimi vuosina 1988–2000.


Esa Ruuttunen

Esa Ruuttunen opiskeli aluksi teologiaa ja toimi ennen ammattilaulajan uraansa kymmenen vuoden ajan papin virassa Helsingissä Temppeliaukion kirkossa. Työn ohessa hän suoritti loppututkinnon ja yksinlaulun diplomin Sibelius-Akatemiassa opettajanaan professori Matti Lehtinen.

Ruuttunen oli kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperan solistikuntaan vuosina 1987–2005 ja lauloi lähes vuosittain Savonlinnan Oopperajuhlilla yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Vuodesta 1996 lähtien hän on tehnyt laajan kansainvälisen uran oopperalaulajana, mm. Berliinissä, Münchenissä, Stuttgartissa, Wienissä, Lontoossa, Bregenzin ja Kanariansaarten musiikkijuhlilla sekä Buenos Airesissa. Konserttilaulajana hän on esiintynyt mm. Euroopassa, USA:ssa Kanadassa, Japanissa ja Venäjällä.  

Esa Ruuttusen yli 50 roolin luettelossa merkittävimpiä ovat Wagnerin Lentävä hollantilainen, Alberich ja Wotan, Enescun Oedipe, Puccinin Scarpia, Tikan Luther ja Kokkosen Paavo Ruotsalainen.

Esa Ruuttunen on suosittu konserttilaulaja kirkko- ja muun hengellisen musiikin alalla, ja hän on tehnyt runsaasti äänitallenteita.

Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden taitelijaksi Ruuttunen nimettiin kesällä 2000. Hän sai samana vuonna rovastin arvon, 2001 Pro Finlandia -mitalin, 2004 Romanian valtion musiikkikomentajan arvon sekä 2012 Mikael Agricolan ristin. Vuonna 2007 hänestä ilmestyi musiikkitietokirjailija Pekka Hakon kirjoittama henkilökuvateos Oopperapappi.

 


pdf liite

Lataa tiedote pdf-muodossa.