Uudistetut Siionin virret voidaan veisata ilman säestystä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Uudistetut Siionin virret voidaan veisata ilman säestystä

Herättäjä-Yhdistyksen valtakunnallinen kuoro Samuli Korkalaisen johdolla esiintyi Nilsiän kirkon urkuparvella.

Kuva: Kalervo Kärki

 

Perjantai-iltana 7.7. oli Nilsiän kirkossa Herättäjäjuhlien eräänä oheisohjelmana ”Uudet veisuut – Siionin virsien uuden laitoksen käyttöönottojuhla”.

Tekstijaoston puheenjohtaja Jukka Hautala esitteli uudistusprojektia. Aina välillä laulettiin uuden kirjan virsiä.

Herättäjä-Yhdistyksen valtakunnallinen kuoro Samuli Korkalaisen johdolla esiintyi kirkon urkuparvella, Herännäisnuorten kuoro Hanna-Maria Hapulin johdolla alttarin edessä, ja juhlayleisö lauloi paikallaan täysin rinnoin, moni virsistä vuorolauluna kuoron kanssa. Nilsiän jykevä harmaakivikirkko olikin aivan täynnä herännäisväkeä.

- Uudistetut Siionin virret lepäävät evankeliumin perustalla. Ytimenä on luterilainen vanhurskauttamisoppi, jonka mukaan pelastus on ”yksin Jumalan armosta, yksin uskosta, yksin Kristuksen tähden”. Veisaajien asenne on: ”Ole minulle syntiselle armollinen”, sanoi tekstijaoston puheenjohtaja Jukka Hautala.

- Tämä asettaa kaikki veisaajat samalle viivalle. Virret voidaan aina veisata ilman säestystä, lisäsi Hautala.

Hän muistutti, että lähes kaikissa virsissä myös sanat ovat muuttuneet.

- Virsiuudistuksen alkuvaiheessa uudistusehdotuksia julkaistiin Herättäjän nettisivuilla niin, että muutetut kohdat oli helppo huomata.

Veisaaja käy vuoropuhelua itsensä kanssa

Siionin virsille yksi ominainen piirre on se, kun veisaaja käy vuoropuhelua oman sisäisen itsensä kanssa. Virressä ihminen puhuttelee, käskee tai muistuttaa omaa sieluaan. Jukka Hautala kutsuu tätä vuorovaikutusta sielupuheeksi.

- Sielupuhe on sielunhoidollista. Se antaa veisaajalle juuri sen etäisyyden asioihin, jonka ihminen kestääkseen tarvitsee. Se on ihmisen sisäistä keskustelua sielunsa kanssa, jolle hän puhuu milloin lohduttavia, milloin kehottavia sanoja.

- Uusissa Siionin virsissä tätä sielupuhetta pyrittiin jonkin verran palauttamaan.

Sisältö ammentaa Raamatun maailmasta

Siioninvirsien muoto ja sisältö ammentavat Raamatun maailmasta. Psalmit ovat sen rukouksen keskeisin lähtökohta. Psalmien rinnalla virret viipyilevät erilaisten raamatunkertomusten maailmoissa niitä yhdistellen.

Uutta kirjaa on Herättäjäjuhlilla myytävänä monina värivaihtoehtoina sekä pieni- että isotekstisenä.

Teksti ja kuvat: Kalervo Kärki

- Se on ihmisen sisäistä keskustelua sielunsa kanssa, jolle hän puhuu milloin lohduttavia, milloin kehottavia sanoja, tekstijaoston puheenjohtaja Jukka Hautala.