Anna Elina Huovio veisasi ensimmäisen siioninvirsimerkin
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Anna Elina Huovio veisasi ensimmäisen siioninvirsimerkin

Anna Elina Huovio ja kanttori Kaisu Rauhamaa antavat laulunäytteen Nilsiän Herättäjäjuhlilla 2017.

Siioninvirsimerkin suorittaminen alkoi niin, että Anna Elina lauloi vanhasta laitoksesta järjestyksessä kaikki virret, jotka osasi.

- Ystävyydestä ei ollut mitään hyötyä, kun suoritin siioninvirsimerkkiä kanttori Kaisu Rauhamaalle, naurahtaa ensimmäisen siioninvirsimerkin suorittanut 54-vuotias Anna Elina Huovio.

- Olen syntyisin Oulusta ja siioninvirret ovat lapsuudesta asti tuttuja. Herättäjäjuhlat ovat kuuluneet kesän käyntikohteisiin aina.

Siioninvirsimerkin suorittaminen alkoi niin, että Anna Elina lauloi vanhasta laitoksesta järjestyksessä kaikki virret, jotka osasi. Sitten kerättiin lista niistä, joita pitää vielä harjoitella. Kaksi kuukautta sitten hän sai uudet virret monisteena. Nyt ovat nekin hallinnassa ja merkki suoritettu.

- Halusin opetella siioninvirret oikein, että voin sitten vaikka virren aloittaa. Minulle tämä uusi merkki kannustaa veisaamaan ja opettelemaan. Oppimisen eteen pitää olla valmis tekemään työtä. Siioninvirret ovat minulle rakkaita.

Nykyisin Helsingissä asuva kotitalouden lehtori Anna Elina on suorittanut myös virsimerkin eli hän hallitsee myös virsikirjan virret.

Mielivirsiä niin vanhoissa kuin uusissakin

- Ensimmäiset 75 siioninvirttä menevät helposti. Siioninvirsiä on 255 ja niissä käytetään 141 sävelmää. Virsi 167 A oli vaikea, mutta kun sen opin, niin siitä on tullut yksi rakkaimmista virsistäni. Mielivirsiä minulla on monia niin vanhoissa kuin uusissakin. Homma kannattaa ottaa haltuun eikä jupista.

Vaikeimpia asioita Anna Elina Huovion mielestä olivat pienet muutokset esimerkiksi niekut tai vähän muuttunut melodia.

- Helposti lähtee se vanha opittu soimaan.

- Minulle on tärkeää se, että osaan ja voin näin mennä seuroihin ja erilaisiin tilanteisiin ja laulaa. Voin aloittaa virren eikä se tunnu hankalalta, kun tietää miten virsi menee.
Malmin seurakunnan kanttori Kaisu Rauhamaa kannusti ystäväänsä suorittamaan merkin, vaikei se ei olekaan tärkein asia.

- Anna Elina on halunnut oppia siioninvirret oikein ja sitä olen myös edellyttänyt.


Teksti ja kuvat: Erika Suominen

 

 

Ensimmäisen siioninvirsimerkin suorittanut Anna Elina Huovio.