Elämisen raikkautta
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Elämisen raikkautta

Ollikaisen Niilo, Martti, Elina ja Irene esittelivät kavomaalauksiaan ja tekemiään pinssejä

Kuva: Minna-Liisa Mathalt

Mistä on lasten juhlat tehty? Ilosta, uusista ja vanhoista kavereista ja omistautuneista talkoolaisista.


Nilsiän herättäjäjuhlien lasten, nuorten ja perheiden ohjelmassa yhdistyivät paikallisuus, yhdessä tekeminen ja uudistuminen.

Kun koko perheen minifestareiden alkuun on puoli tuntia, Syväriltä käy viileä tuuli ja lennättää Jarkko Maukosen nuotit traktorinlavalta ilmaan. Maukonen on aamulla ollut johtamassa lasten veisuita Nilsiän kirkossa. Kuopion seurakuntayhtymän nuorisokanttori tykkää olla mukana luomassa jotakin uutta.

– Lasten tapahtumissa tunnelmassa on aina elämisen raikkaus. Asiat eivät ole lukkiutuneet yhdellä tietyllä tavalla tehtäviksi.

Kanttori kiinnittää nuotit telineeseen tiukasti kiinni magneetilla. Kirkossa Maukonen antoi veisaajien käyttöön lyömäsoittimia, festareilla mennään mies ja kitara -pohjalta. Muutamat villiintyvät tanssimaankin.

Nuorten ja perheiden ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja Reetta Kankkunen kertoo idean festareihin syntyneen toimikunnan toiveesta luoda perheille olemisen paikka.

– Ajatus oli, että tämä olisi rento koko perheen paikka, jossa saisi vapaasti olla tai osallistua.

Enemmän toimintaa

Rannassa keppihevoset odottavat rivissä ajelulle pääsyä ja Kennelliiton kaverikoirat kojussaan rapsuttajia. Nuoret syövät eväitään ja juttelevat. Lapset pelaavat jalkapalloa ja harjoittelevat lentopallon oikeita otteita. Portaanpään kristillisen opiston opiskelijat ohjaavat innokkaille vanhoja lasten leikkejä ja maalaavat kasvomaalauksia.

Lisäksi perheet saivat omaan tahtiin ratkaista yhdessä pulmapelejä ja käydä tarinateltoissa tutustumassa Paavo Ruotsalaisen elämään tai reformaatioon.

– En muista, että aiemmin lapsille olisi ollut näin paljon toimintaa, kiittelee nelilapsisen perheen äiti, Minna Ollikainen, Lapinlahdelta.

Ollikaisen lapset, Niilo (10), Irene (9), Martti (5) ja Elina (2), saivat poskiinsa kasvomaalaukset. Aamupäivällä 7–14-vuotiaiden toimintapisteellä itse tehdyt pinssit tulevat käyttöön juhlienkin jälkeen, vakuuttavat Niilo ja Irene. Niilo ei osaa päättää yhtä tiettyä toimintaa suosikikseen. Äiti tietää ainakin yhden.

– Körttikarkit ovat ainakin maistuneet.

Mahdollisuus vaikuttaa

Paikallisuus ja yhdessä tekeminen ovat olleet nuorten ja perheiden ohjelmatoimikunnan suunnittelutyön lähtökohtia. Festarit on toteutettu yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL), Kennelliiton ja 4H-kerhon paikallisyhdistysten, Portaanpään kristillisen opiston ja talkoolaisten kanssa.  

– Nilsiässä on vahva yhdessä tekemisen meininki. Ollaan totuttu järjestämään yhdessä erilaista toimintaa lapsiperheille, Reetta Kankkunen kertoo.

Toimikunta koostui Herättäjä-Yhdistyksen nuorisosihteeri Antti Rintalan lisäksi Kuopion kaupungin etsivästä nuorisotyöntekijästä, Järvi-Kuopion seurakunnan nuorisotyöntekijöistä ja nuorista.  

– Oli siistiä päästä näkemään, mitä juhlien järjestäminen vaatii, Järvi-Kuopion seurakunnan nuori toimikunnan jäsen Vilma Lintunen kertoo.

– Ja vaikuttamaan siihen, että tulee hyvät juhlat.

Teksti: Tiia Klemettilä
Kuvat: Minna-Liisa Mathalt

 

Vilma Lintunen, Mimmi Mikkanen ja Jenna Nykänen ovat herättäjäjuhlien nuorten ja perheiden ohjelmatoimikunnan jäseniä. Lakumyynnillä seurakuntanuoret keräävät rahaa Hampurin matkaa varten.

Kuva: Minna-Liisa Mathalt

Toivo Väätäinen suoritti keppihevosradan vauhdikkaasti.

Kuva: Minna-Liisa Mathalt

Tarinateltassa perheet saivat tutustua Paavon ajan elämään omaan tahtiin. Venni Honkala testasi entisajan kantokoppaa.

Kuva: Minna-Liisa Mathalt