Paavo ja Riitta nukkuvat samassa kirkkomaassa, mutta erillään
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Paavo ja Riitta nukkuvat samassa kirkkomaassa, mutta erillään

Körttijohtajan itsensä toiveen mukaan hänen haudalleen ei pantu kiveä, vaan istutettiin kuusi.

Kuva: Seppo Kononen

Körttikansa on kokoontunut vuoden 2017 herättäjäjuhlilleen sananmukaisesti juurilleen, ensimmäisen herättäjänsä Paavo Ruotsalaisen jyhkeän hautakiven ympärille Nilsiän vanhalle hautausmaalle.

 

Paavon viimeinen leposija on korkean, latvasta haarautuneen kuusen juurella liki keskellä hautausmaata. Körttijohtajan itsensä toiveen mukaan hänen haudalleen ei pantu kiveä, vaan istutettiin kuusi.

 - Piikikäs kuusi, kun minä itsekin olen ollut piikikäs mies, Paavo oli antanut ohjeeksi.

Paavon elämää ja Aholansaaren vaiheita paljon tutkinut Niilo Lintunen sanoo, että nyt nähtävä graniittinen paasi sijoitettiin haudalle vasta 32 vuotta kuoleman jälkeen. Nimen sekä synnyin- ja kuolinpäivien lisäksi kiveen on hakattu ikään kuin muistosanoiksi Paavon mielivirren Sinua turvaan Jumala numero, joka 1800-luvun puolivälin virsikirjassa oli 63.

Herättäjäjuhlien aikana on kysytty myös, minne Paavon vaimo Riitta on haudattu. Tähän onkin jo vaikeampi vastata.

Riitta siellä jossakin

Paavon vieressä Riitta, tuo paljon haltijaksi pantu vaimoihminen, ei missään nimessä lepää. Se tiedetään varmuudella.

Mikään muistokivi ei ole Riitasta muistuttamassa. Nilsiäläisen perimätiedon mukaan Riitan viimeinen leposija on kuitenkin samassa kirkkomaassa Paavon kanssa. Niilo Lintunen otaksuu selvitystyönsä pohjalta, että hauta on jossakin Paavon haudan ja vanhan kellotapulin puolivälissä.

Riitta oli omaa sukuaan Ollikainen ja syntyisin Varpaisjärveltä. Siellä hänestä on muistuttamassa savuinen ”Riitan pirtti” Koskenniemellä kirkonkylän kupeessa.

Hirsipirtissä pidetään jatkuvasti seuroja, ja esimerkiksi Ylä-Savon pelimannit ja kansanlaulajat pitävät talossa joka syksy omat ”eloveisuunsa”. Pirttejä talossa on jopa kaksittain.

Riitan kuoltua Paavo Ruotsalainen avioitui uudelleen. Tietoa toisen vaimon Anna-Liisan hautapaikasta ei ole toistaiseksi saatavana.

Teksti ja kuvat: Seppo Kononen

 

 

Jossain täällä suurten kuusten siimeksessä lepää Riitta Ollikainen maallisista vaivoistaan.

Kuva: Seppo Kononen