"Seurat" kaikuivat kesäisessä Muuruveden kirkossa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

"Seurat" kaikuivat kesäisessä Muuruveden kirkossa

Kuva: Markus Kuisma

Muuruveden kirkko täyttyi yli puolilleen jo puoli tuntia ennen konsertin alkamista. Lämpimän kesäillan tunnelma oli iloinen ja saapuneen yleisön odotus oli käsinkosketeltavaa.

Ennen "Seurat"-levyn lauluihin etenemistä Histan veisaajat johdattivat yleisön "Jumala ompi linnamme"-virren syntymatkan halki hepreankielisestä psalmista nykyiseen, Virsikirjasta tuttuun muotoon. Matkan varrella veisaajat itse mukautuivat bysantin mieskuorosta birgittalaisnunnien kautta Martti Lutherin ajan kirkkokuoroksi.

Reformaation henki ja ajankohtaisuus oli huomioitu hienosti ja sikermän jatkuvuus ja yhteneväisyys onnistuivat erittäin hyvin.

Toivon tämän musiikillisen matkakertomuksen saavuttavan vielä suuremman yleisön näin juhlavuoden aikana.

Musiikkimatkan jälkeen pääsimme itse levyn seuramusiikin pariin. Laulut oli ryhmitelty hienosti teemoittain, lähimmäisen- ja jumalanrakkaus, sekä edelliset konserttikokonaisuudet "Kuolemasta" ja "Remontti" saivat konkreettiset esimerkit taidokkaiden virsiesitysten avulla. Kappaleiden esittelyt ja perustelut avasivat myös hienosti konsertin kulkua.

Histan veisaajat ovat taidokas ryhmä ja on hieno katsoa, miten he nauttivat yhdessäolosta sekä musiikistaan. Virren hyrinä kumusi Muuruveden kirkon kauniista holvikaarista suoraan seurakävijän luihin ja ytimiin. Suoranaiset seurathan tämä levynjulkistuskonsertti olikin, levyn nimikkohengessä kirkonpenkissä istuessa konserttivieras sai hengähtää, kuunnella, rauhoittua ja yhtyä mukaan virren veisuuseen.

Yhteisenä iltavirtenä veisattu, perinteinen Arkkivirsi SV 146, "Nyt kiitos Karitsalle" lähetti yleisön rauhassa kohti hämärtyvää kesäiltaa ja Nilsiän Herättäjäjuhlien viimeistä päivää.

Markus Kuisma