Siunattua naurua
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Siunattua naurua

Raili Pursiainen, Veli-Matti Kärkkäinen ja Heli Karhumäki.

Kuva: Anna-Liisa Karhula

 

Ensimmäistä kertaa herättäjäjuhlien historiassa heränneet ja helluntailaiset kokoontuivat yhteen laulamaan ja rukoilemaan.


Heinäväen hurmoskokemusta Lapinlahdella vuonna 1796 pidetään herännäisyyden alkuna. Nilsiäläinen kuvanveistäjä Matti Hurskainen antoi vuonna 1988 tätä Telppäsniityn ihmettä kuvaavan puureliefin lahjaksi helluntailiikkeen ”ainoaksi aidoksi körttipastoriksi” kutsutulle helsinkiläiselle pastori Kai Antturille. Antturi luovutti taideteoksen vuorostaan kustannusliike Ristin Voitto ry:lle (nyk. Aikamedia), jonka hallituksen puheenjohtajana hän toimi.

Ajatuksen reliefin palauttamisesta Nilsiään esitti vantaalainen seurakuntaneuvos ja hengellisten siltojen rakentaja Thorleif Johansson. Nilsiän herättäjäjuhlien 8.7.2017 ekumeenisessa teemaillassa Kun haravat lentelivät Suomen Helluntaikirkko ja Aikamedia Oy lahjoittivat taulun Aholansaareen. Teemaillan juonsi Ristin Voitto  lehden päätoimittaja Leevi Launonen ja kitaroinnista huolehti nilsiäläinen helluntaipastori Heimo Enbuska.

Matti Hurskainen kuoli keväällä 2017, joten hän ei ehtinyt kokea puutaulunsa kotiinpaluuta.

Puisen taulun paluu pitkältä matkalta liitti niin heränneet kuin helluntailaisetkin samaksi yhteisöksi ainakin yhden illan ajaksi. Nauruun, lauluun ja rukoukseen yhtyminen oli helppoa – tässä illassa oli siunausta.

Kullakin meistä on oma koti ja omat tapamme. Se ei saa estää meitä rakentamasta siltoja, suojateitä ja turvallisia risteyksiä, jotta pääsemme toistemme luo nauramaan, laulamaan ja rukoilemaan. Voimme iloisesti toivottaa vieraamme tervetulleiksi ja saattaa heidät turvallisesti kotimatkalle. Reittivalinnoistamme huolimatta meillä on yhteinen määränpää.

Puhujat saivat yli satapäisen yleisön nauramaan hereästi. Kuopion seurakunnan rovasti Raili Pursiainen kuvasi nilsiäläistä seurakuntayhteyttä: vilkasliikenteisen tien erottamien seurakuntakodin ja helluntaitemppelin sekä hautausmaan ja ortodoksikirkon välillä on suojatiet, joita pitkin on turvallista kulkea toisten luo kyläilemään. Professori Veli-Matti Kärkkäinen toimitti loppusiunauksen. Kuudennen polven körttiläinen ja Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki körttipuvussaan valotti omaa hengellistä matkaansa eri herätysten risteyksien kautta.

Aikamedia Oy:n toimitusjohtaja Vesa Halonen luovutti Matti Hurskaisen reliefin Aholansaarisäätiön hallituksen puheenjohtaja Martti Kauhaselle. Taustalla Heimo Enbuska, Raili Pursiainen, Veli-Matti Kärkkäinen, vaaleassa takissa Leevi Launonen.

Anna-Liisa Karhula