14-vuotiaana Lapualle herättäjäjuhlille
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

14-vuotiaana Lapualle herättäjäjuhlille

Kuvateksti: 88-vuotias Helvi Mustonen kävi herättäjäjuhlilla ensimmäistä kertaa vuonna 1943 Lapualla.

Kuva: Minna-Liisa MathaltNilsiän Laitisenmäessä asuva Helvi Mustonen ei muista, kuinka monilla herättäjäjuhlilla on elämänsä aikana käynyt. Sen sijaan ensimmäiset herättäjäjuhlansa hän muistaa kyllä tarkasti.

-Vuonna 1943 läksin serkkutytön kanssa Lapualle herättäjäjuhlille. Olin neljäntoista vanha, enkä edes Kuopiossa ollut ikinä käynyt.

Helvi oli tottunut kulkemaan seuroissa vanhempiensa kanssa esimerkiksi Hiltulanmäellä. Siksi into päästä herättäjäjuhlille oli kova.

Isä kyyditsi tytöt ensin Pajulahteen, josta matka jatkui laivalla Kuopioon. Tavarat jätettiin talteen tuttavan luokse siksi aikaa, kun käytiin kaupunkia katselemassa.

-No eihän myö tietenkään osattu takasin, mutta kun kysyttiin niin neuvoivat.
Matka jatkui junalla ensin Pieksämäelle ja sieltä edelleen Lapualle. Yöpaikka oli koulun lattialla, eväänä maitopullo ja leipää.

Erityisesti mieleen ovat jääneet päätösseurat, joissa Helvi istui aivan Nilsiästä Lapualle siirtyneen papin, Ville Kuoppalan, lähellä.

-Kun polvistuttiin loppurukoukseen, muistan miten kyyneleet vierivät papin poskilla.

Nilsiän vuoden 1952 herättäjäjuhlien aikaan Helvi Mustonen oli töissä meijerillä. Silloin hän ei juhlille joutanut, sillä kaikkien piti tehdä pitkää päivää jotta juhlaväelle riitti maitoa ja voita.

Sen sijaan vuoden 1985 juhlilla Helvi ehätti jo päivällä seuroihin vieraidensa kanssa. Illalla piti olla navetalla karjaa hoitamassa, joten iltaseurat piti jättää väliin.

Tämän vuoden herättäjäjuhlilla Helvi on osallistunut moniin seuroihin yhdessä tyttärensä Kaarina Jormalaisen kanssa. Erityisesti mieleen jäi Antti Heikkisen lauantain iltaseuroissa pitämä puhe.

-Se oli minua kohti käypä. Ja kun Heikkinen on vielä Paavo Ruotsalaisen sukua.

Seurojen lisäksi Helvi Mustonen tapasi juhlilla paljon tuttuja ja osallistui myös Portaanpäässä opiskelleiden tapaamiseen.

Juhlien tunnelmiin hän aikoo palata vielä kotonakin monta kertaa kuuntelemalla juhlien tallenteita CD-levyltä.

Minna-Liisa Mathalt