Herääminen-pienoisooppera kutsuu pohtimaan elämän uutta suuntaa sunnuntaina 20.5.
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Herääminen-pienoisooppera kutsuu pohtimaan elämän uutta suuntaa sunnuntaina 20.5.

Herääminen-ooppera on tarina ihmisestä, joka väsyi jaksamaan. Se kertoo ajattomasti Paavo Ruotsalaisen kokemasta henkisestä romahduksesta, mutta myös siitä, mitä on löytää toivo ja uusi suunta elämään. Ooppera haastaa myös erilaisten paineiden puristuksessa rimpuilevan nykypäivän ihmisen pohtimaan elämänsä suuntaa. Ooppera esitetään sunnuntaina 20.5. klo 17 Tampere-talossa, ja esityksen jälkeen pidetään oopperaseurat.

Ooppera on Pohjois-Savossa vuonna 1777 syntyneen saarnamiehen Paavo Ruotsalaisen ydinajatuksia luotaava yksinäytöksinen kuoro-ooppera solistille ja saksofonikvartetille. Mitä annettavaa tällä yli kaksi sataa vuotta sitten syntyneellä ”Jumalan hullulla” voi olla nykypäivän ihmiselle?

Ruotsalainen toimi aikanaan sekä merkittävänä uskonnollisena että yhteiskunnallisena herättäjänä, mutta myös kansallisaatteen vahvistajana. Oopperan teema on sidottu nykyaikaan ja suomalaisuutta kommentoidaan tästä ajasta käsin Ruotsalaisen perintöön nojaten.

Libreton on kirjoittanut Jaakko Heinimäki ja oopperan säveltänyt Maija Ruuskanen. Oopperan solistina on Jussi Lehtipuu, ja Philomela-kuoroa ja Herännäisnuorten kuoroa johtavat Marjukka Riihimäki ja Hanna-Maria Hapuli. Orkesterina on Akateeminen Saksofonikvartetti. Ohjaajana toimii Juulia Tapola.

​Ooppera on kantaesitetty Helsigissä osana valtioneuvoston Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmistoa sekä Kirkkohallituksen koordinoimaa Reformaation merkkivuosi 2017 -hankkeen virallista ohjelmaa.

Esityksen jälkeen pidetään Oopperaseurat: puheenvuoroja heräämisestä pitävät muun muassa Jussi Lehtipuu, Jaakko Heinimäki ja Petra Perttula. Tapahtumassa kerätään kolehti Tampereen herättäjäjuhlille.

Tuotannosta vastaavat Tampere-talo ja Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä.

”Tekstin sisäistä rytmiikkaa Ruuskanen vaalii huolella ja taidolla. Kuoron ja solistin artikulointi olikin ensi-illassa mainittavan korkeaa luokkaa, ja esityksen kattava intensiteetti ja aidosti karismaattinen Paavo selvästikin vetosivat yleisöön.” Lauri Otonkoski, Helsingin Sanomat

Liput 25 e / 21 e, lipunmyynti:

Osta liput lippu.fi-palvelusta