Jumalanpalvelus ja konserttiseurat sadan vuoden takaisilla tapahtumapaikoilla
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Jumalanpalvelus ja konserttiseurat sadan vuoden takaisilla tapahtumapaikoilla

Sunnuntai 15. huhtikuuta on tärkeä päivä Tampereella ensi kesänä pidettävien herättäjäjuhlien valmisteluissa. Kaupunkiin saapuu silloin vieraaksi Lapuan kristillisen opiston kuoro, joka avustaa Tuomiokirkon messussa kello 10 ja esiintyy myös Messukylän kirkossa kello 15 alkavissa konserttiseuroissa.

Jumalanpalvelus ja konserttiseurat pidetään lähes päivälleen sata vuotta sen jälkeen, kun Lapuan Karhunmäen körttiopiston pojat olivat johtajansa Väinö Malmivaaran mukana valloittamassa Tamperetta. Malmivaara myös saarnasi valtausta seuranneessa jumalanpalveluksessa, joka oli valkoisten juhla.

Tänä päivänä kirkonpenkeissä veisaa yhtä lailla valkoisten kuin punaisten jälkeläisiä.

-Seuroissa veisataan muun muassa Siionin virsi On vääryydellä valta, joka on uudistettu versio ns. punaisten virtenä tunnetusta virrestä Valittaa täytyy totta. Vuoden 1938 virsikirjassa virsi oli nimellä Jo vääryys vallan saapi, kertoo konserttiseuroissa myös esiintyvän Tampereen herättäjäjuhlien juhlakuoron johtaja Petra Perttula.
- Siionin virret ovat perusolemukseltaan särjettyjen ja maahan poljettujen virsiä. Tämä virsi tunnettiin ja oli käytössä myös heränneiden parissa erityisesti 1930-luvulla. Sen uudistetuissa sanoissa näkökulma on olennaisesti muuttunut: ei puhuta enää ”noista toisista” vääryyksien tekijöistä, vaan syytös kohdistuu yhtä lailla veisaajaan itseensä. On erittäin merkittävä asia, että lapualaiset näin kunnioittavat vierailullaan herättäjäjuhlavalmisteluja ja saamme veisata yhdessä.

- Tulemme Tampereelle sovinnollisella mielellä, kertoo Lapuan kristillisen opiston kuoron johtaja Mirjami Mäntymaa.
- Konserttiseuroissa laulamme muun muassa Siionin virren 176, jossa rukoillaan: "Saavu, kuulas aamunkoitto, jolloin viha voitetaan, jolloin kaikuu rauhan soitto, ilo syttyy uudestaan! Rakkauden katse saa haavoitetut parantaa". Siinä on valtava sanoma historian taakkoihin, nykypäivän sotiin maailmassa ja "sotiin" jokaisen lähipiirissä.

Konserttiseuroissa puhuvat pastori Tiina-Mari Mällinen, erityisopettaja Elina Karttunen ja dosentti Outi Lehtipuu. Tuomiokirkon messussa saarnaa tuomiorovasti Olli Hallikainen.