Matti Huotari
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Matti Huotari

Lataa puhe pdf-tiedostona.

 

Hyvä ystäväni. Elämä on matka, jolla on saatava selvyys joihinkin tärkeisiin kysymyksiin: Miksi elän? Minne olen matkalla? Elämän jano vaatii vastausta. Katseen suunta, kaipuu, näyttää, mihin on kuljettava. Jeesus opetti, että olet matkalla suureen juhlaan. Kyse on taivasten valtakunnasta, josta Jeesus puhuu hyvin paljon: valtakunta on kuin sinapinsiemen tai aarre ja helmi. Taivasten valtakunta on jotain johon ihminen syvimmältään kaipaa: ”on levoton, kunnes löytää…”

Hyvä ystäväni.

Jumala on lahjoittanut valtavasti sellaista, mikä tekee elämästäsi taivasta maan päällä. Koska asiat ovat suuria ja tärkeitä, lasketaan oikein sormin — jotta muistaisimme. Mikä tekeekään elämästäsi merkittävän ja arvokkaan?

- Ensimmäisen sormen asia ovat juuret ja perinteet. Onnellinen se, joka muistaa, mistä on lähtöisin. Ja onnellisin on se, joka on oppinut kunnioittamaan toisten erilaisia perinteitä.
- Toinen tärkeä asia on, että onnelliseen elämään tarvitaan myös unelmia. Onnellinen se, jolla on turvaa ja uskallusta nousta siivilleen.
- Kolmas sormi muistuttaa siitä, että onnellisella ihmisellä on työtä. Onnellinen se, joka kokee olevansa hyödyksi ja tuntee työnsä oleva merkityksellistä.
- Neljäs Jumalan lahja on terveys. Onnellinen se, joka saa olla terve. Ja kaikkein onnellisin on se, joka saa takaisin jo menettämänsä terveyden.
- Viides sormi osoittaa rakkauteen. Onnelliseen elämään kuuluu myös kokemus siitä, että sinua rakastetaan ja sinä itse saat rakastaa.

Ystäväni. Näiden viiden asian painavuuden ymmärtää siitäkin, että elämän suuret surut johtuvat useimmiten jonkun perusasian menettämisestä. Unelmansa kadottava tai terveyden, työn tai elämänsä rakkauden hukkaava on suuressa kriisissä. Mutta kriisi ei aina ole paha asia, vaan uuden suunnan etsimisen mahdollisuus. Muista: kaipuusi näyttää suunnan, johon on kuljettava.

Mikä siis onkaan arvokkaan elämän resepti? Kun sinä lasket taivasmatkasi etapinvälejä ja vertailet saamiasi lahjoja, Jumala tekee huomaamattasi jotain suurta elämässäsi. Hiljaa sormi kerrallaan Hän avaa nyrkkiin puristetut kädet avoimiksi. Sinut kutsutaan tukemaan syrjittyä ja auttamaan köyhää, pitämään esillä hyvää sanomaa ja luomaan ympärillesi rauhaa. Elämä on matka, ja sinut on kutsuttu elämään merkityksellistä elämää. Siksi sinun on uskallettava kysyä rohkeasti suuria kysymyksiä ja annettava Jumalan vastata niihin.

Tällaisesta Toivon matkanteosta kerron sinulle vanhan tarinan.

Samaan aikaan, kun ensimmäiset lähetystyöntekijät saapuivat Ambomaalle, Suomesta lähti nälänhädän takia maahanmuuttajaksi Amerikkaan miltei 300 000 ihmistä. Niin myös tarinamme perhe myi kaiken ja järjesti muuton. Perheen 15-vuotias tytär oli kuitenkin vasta rakastunut sydänjuuriaan myöten komeaan nuoreen mieheen. Tytön oli tietenkin lähdettävä perheensä mukana ja pojan taas jäätävä kotimaahan. Nuori mies päätti tehdä kaikkensa päästäkseen rakastettunsa luo. Vaikka ajat olivat vaikeat, hän etsi itselleen mitä tahansa työtä. Hän pui viljaa, taaplasi lautoja, kahlasi metsätöissä. Jokaisen liikenevän lantin hän laittoi tarkasti talteen. Niin hänellä oli vuoden kuluttua riittävästi rahaa halvimpaan mahdolliseen laivalippuun Amerikkaan. Evääkseen matkalle hän varasi leipää, juustoa ja vettä.

Laivamatka oli pitkä. Nuori mies piti tapanaan nousta joka päivä kannelle jaloittelemaan. Siten hän päivittäin ohitti ruokasalin, jossa herkulliset mausteet tuoksuivat ja kristallit sädehtivät. Ja joka päivä hän palasi takaisin alimmalle kannelle ja kaivoi repustaan yhä kuivemmaksi käyvän ruisleivän ja juustonkannikan.

Kun matka oli miltei lopussa, nuori mies laski rahojaan ja totesi eläneensä niin säästäväisesti, että hänellä oli rahaa yhteen ateriaan hienossa ravintolassa. Hän puki parhaat vaatteet ylleen, mutta ravintolan ovensuussa häneen iski epäilys: entä jos rahat eivät sittenkään riittäisi. Niin hän kääntyi hovimestarin puoleen kysyäkseen, paljonko ateria maksaa. - Miten niin, kysyi hovimestari. - Sehän kuuluu matkan hintaan.

Elämän matkan varrella on uskallettava kysyä oikeat kysymykset. Miksi elän? Minne olen matkalla? Sinut on kutsuttu elämään merkityksellinen elämä, jakamaan ympärillesi iloa, rauhaa ja oikeudenmukaisuutta. Sinut on kutsuttu Jumalan suureen juhlaan ja juhla alkaa jo nyt.

Jeesus Kristus muistuttaa sinua: "Kaikki on jo maksettu."

Tervetuloa, sanoo Kristus.

Tervetuloa!

 

Pastori, palvelupäällikkö Matti Huotari.


pdf liite

Lataa puhe pdf-tiedostona.