Anneli Hukari
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Anneli Hukari

Lataa puhe pdf-muodossa.

 

Miksi muslimi kääntyy kristityksi?

En ole Mahmud, hänelle tuli este. Mutta olen tavannut joitain hänen kaltaisiaan ihmisiä, miehiä ja naisia sekä Suomessa että kauempana. Nyt haluan keskittyä kysymykseen: miksi muslimi kääntyy kristityksi?

Mieleeni tulee satu kevätmyrskystä ja auringonpaisteesta. Myrsky ja aurinko kilpailivat siitä, kumpi saisi takin ihmisen päältä pois. Ensin yritti myrsky, se puhalsi ja puhkui, repi ja raastoi, mutta ihminen kietoi takin tiukasti ympärilleen. Vaikka tuuli miten riepotteli takkia, se pysyi lämmittämässä ihmistä. Tuuli luovutti, oli auringon vuoro.  Aurinko loi lempeät säteensä ihmiseen. Se lisäsi kirkkauttaan, hehkui lämpöään — ja ihminen itse riisui takkinsa.

Monet islamin jättäneet ihmiset kertovat siitä, miten he ovat pettyneet islamiin. Uskonto, joka joillekin on tarjonnut elämän moraaliset rajat, on muuttunut ihmisen vapautta rajoittavaksi, ahdistavaksi moraalisäännöstöksi, joka kuristaa sen sisällä elävän persoonan. Esimerkiksi poliisin täytyy paastokuukauden aikana vangita joka päivä kymmenen ihmistä, jotka syövät, juovat tai polttavat tupakkaa julkisesti. Jos kaikkia ei löydy, poliisi yksinkertaisesti väittää niin tapahtuneen. Uskonnollisen kodin aikuiseksi kasvanut henkilö ei voi olla menemättä moskeijaan pelon takia, vaikka islam olisi hänestä väärä uskonto. Kaikkialla vallitsee pelon ilmapiiri. Uskonnon nimissä sotilasryhmät vainoavat ihmisiä, sieppaavat, kiduttavat, vaativat rahaa, monenlainen väkivalta uskonnon nimissä.

Sadun kevätmyrskyn lailla islam riehuu ja yrittää pitää otteessaan ihmisiä, yhteisöjä, valtakuntia.

Jos on työntöä pois islamista, on myös vetoa kristinuskoon. Kevätauringon tavalla joillekin ihmisille kristinusko näyttäytyy houkuttelevana. Monet kertovat, että kun he ovat tulleet Eurooppaan, he ovat huomanneet, että ne, jotka auttavat, ovat Punainen Risti tai kristityt. Jotkut ovat jo omassa maassaan huomanneet kristittyjä, jotka ovat erilaisia kuin muut, hyvällä tavalla erilaisia. Pelon takia ei ole voinut puhua uskonnosta heidän kanssaan.

Tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa kristityiksi kääntyneistä pitää kristityn ystävän vaikutusta merkittävänä. Suomessa tämä toimii niin, että kristityksi kääntynyt kertoo Jeesuksesta ja tuo etsivän muslimin kristittyjen yhteyteen. Seurakunnassa vierailulla on suuri merkitys. Vaikka seurakunnan tilaisuudesta ei ymmärtäisi mitään, siellä vieraileva muslimi voi kokea rauhaa, jota hän ei ymmärrä. Jos meidän tilaisuuksiimme tulee joku muslimi, miten otamme hänet vastaan. Puhuuko hänelle kukaan? Ei tarvitse osata englantia, voi olla, ettei hänkään osaa. Suomi on aivan hyvä kohtaamisen kieli. Paras kohtaamisen kieli on rakkaus.

Oma merkityksensä on myös Raamatulla, joka on omalla kielellä. Erityisesti Uusi Testamentti, siinä evankeliumit auttavat ymmärtämään, kuka Jeesus on. On elokuvia, jotka kertovat Hänestä, radio- ja TV-lähetykset auttavat tutustumaan Vapahtajaan. Internet tarjoaa monia mahdollisuuksia.

Mikä kristinuskossa kiehtoo, mikä Jeesuksessa viehättää? Monet ovat menettäneet perheensä, sukulaisista tulee vihollisia, omat vanhemmat ja veljet uhkaavat tappaa. Ennen kastetta asiasta keskustellaan, valinta on tietoinen. Valitseeko uusi kristitty oikeasti Jeesuksen seuraamisen vai oman perheensä? Järkyttävä valinta. Jos kristityksi kääntynyt palautetaan muslimimaahan, häntä odottaa kuolema. Kaikkialla ei ole niin vaarallista, mutta Somalia, Afganistan ja Irak ovat. Kuka on tämä Jeesus, jota kannattaa seurata, vaikka kaikki rakkaat hylkäävät?

Kysyin joiltakin kristityiksi kääntyneiltä. Jeesus on Vapahtaja, syntisten Vapahtaja, Sovittaja. Sydämessä on kaipaus Jumalan puoleen, kaipaus Pyhän yhteyteen. Jeesus antaa elämään vapauden. Uskonto ei kahlitse, Jeesus on läsnä ja auttaa. Sydän on muuttunut, nyt sydämessä on rauha. Ennen ihminen odotti apua, nyt hän haluaa auttaa muita. Ennen elämä oli pimeydessä, nyt valossa.

Kun olen seurannut näiden kristityiksi kääntyneitten elämää, minussakin herää kaipaus. ”Lähellesi ikävöin” — kaipaus täyteen elämään hyvän Jumalan lähellä. Minunkin elämässäni oli aika, jolloin tunsin samoin: valitsen Jeesuksen, muulla ei ole merkitystä. En menettänyt niin paljoa kuin he. Olen saanut rikkaan elämän. Ei tietenkään rahalla mitattuna. Rikas elämä Jeesuksen lähellä.

 


pdf liite

Lataa puhe pdf-muodossa.