Jorma Hynninen Aholansaari Sinfoniettan herättäjäjuhlakonsertin solistina
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Jorma Hynninen Aholansaari Sinfoniettan herättäjäjuhlakonsertin solistina

Jorma Hynninen. Kuva: Heikki Tuuli

Kamariorkesteri Aholansaari Sinfonietta soittaa vuoden 2018 herättäjäjuhlakonserttinsa Tampereen herättäjäjuhlilla Kalevan kirkossa lauantaina 7.7.2018 klo 20. Konsertin johtaa Aholansaari Sinfoniettan oma kapellimestari Jyri Nissilä, ja solistina on baritoni Jorma Hynninen. Ohjelmassa on Dmitri Shostakovitshin, Ahti Sonnisen, Einojuhani Rautavaaran ja Paavo Korpijaakon teoksia.

- Tamperelaisen Paavo Korpijaakon Requiem taitaa olla yksi uuden suomalaisen taidemusiikin parhaiten varjeltuja salaisuuksia. [--] Sen hämmästyttävä laadukkuus ja puhuttelevuus lähestulkoon mykistivät. Se on ilman muuta yksi 2000-luvun koskettavimpia sävelteoksia, kirjoitti Hannu Hautala Aamulehdessä 26.11.2016.

Konsertin avaava Shostakovitshin kamarisinfonia op. 110a on kapellimestari Rudolf Barshain jousiorkesterisovitus Shostakovitshin kahdeksannesta jousikvartetosta. Vuonna 1960 valmistunut teos on omistettu ”fasismin ja sodan uhrien muistolle”, mutta virallisen julkisivun takana teos on samalla sekä Shostakovitshin henkilökohtainen sielunrippi että hyvin yleisinhimillinen kannanotto kaikenlaista totalitarismia vastaan.

Aholansaari Sinfonietta on saanut herättäjäjuhlakonserttinsa solistiksi elävän legendan, baritoni Jorma Hynnisen. Hynninen esittää konsertissa kaksi laulua Einojuhani Rautavaaran oopperasta Aleksis Kivi, jonka nimirooli on Hynniselle itselleen sävelletty. Lisäksi kuullaan osia Ahti Sonnisen kokoelmasta Siion, joka sisältää Siionin virsiä ja virsiä baritonille, sellolle ja jousiorkesterille sovitettuna. Siionin sello-osuudet soittaa Heidi Miettunen.

Konsertin päättää Paavo Korpijaakon (s. 1977) Requiem vuodelta 2006. Teos sai sensaatiomaisen vastaanoton kun se esitettiin vuonna 2016 Korpijaakon opettajan Jouni Kaipaisen muistokonsertissa Tampereella – Aamulehden Harri Hautala hehkutti Requiemia todeten, että ”se on ilman muuta yksi 2000-luvun koskettavimpia sävelteoksia.” Requiemin esityskokoonpano koostuu kuudesta puhaltajasta, lyömäsoittajasta ja pianistista sekä jousistosta; teos on siis sielunmessu – ilman sanoja.

Pääsyliput konserttiin 10 € tuntia ennen ovelta ja ennakkoon Aholansaaren kojulta herättäjäjuhlien juhlatorilta.

 

Aholansaari Sinfoenietta. Kuva: Juhana Hautsalo