Juhlat alkavat positiivisen odottavissa tunnelmissa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Juhlat alkavat positiivisen odottavissa tunnelmissa

Tapani Rantala,  Simo Juntunen, Petra Perttula, Olli Hallikainen, Aleksi Jäntti ja Pauli Välimäki juhlaportilla perjantaina. Kuva: Juha-Pekka Aaltonen

Herättäjäjuhlien järjestämisestä vastaavat yhdessä Tampereen ev.lut. seurakunnat, Herättäjä-Yhdistys ja Tampereen kaupunki. Juhlien järjestäjätahojen edustajat odottavat juhlaviikonloppua hyvillä mielin.

Tampere on koko kesän täynnä tapahtumia. Tänä viikonloppuna herättäjäjuhlien lisäksi on meneillään Tammerkosken sillalla ja ensi viikolla alkavat nuorten yleisurheilun MM-kisat. Tapahtumien paljous ei ole sattumaa.

- Tampereen kaupunki haluaa profiloitua tapahtumakaupunkina,  joka järjestää kulttuuri ja urheilutapahtumia ja miksei tällaisia hengellisiäkin tapahtumia, sanoo Tampereen kaupungin apulaispormestari Aleksi Jäntti.

- Tietenkin tällaisten tapahtumien järjestäminen vaatii ymmärrystä sekä kaupungin organisaatiolta että asukkailta.

 

Juhlatoimikunnan puheenjohtaja, tuomiorovasti Olli Hallikainen on lähdössä juhlaviikonloppuun kiitollisin mielin.

- Haluamme, että tänne olisi kaikkien helppo tulla ja täällä olisi kaikkien hyvä olla, Olli Hallikainen toteaa.

- Olen erityisen kiitollinen hyvästä yhteistyöstä kaupungin ja Herättäjä-Yhdistyksen kanssa. Myös seurakunnat Tampereella ja lähiympäristössä ansaitsevat kiitoksen, samoin kuin talkoolaiset, joita ilman juhlia ei olisi.

 

Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtajan Simo Juntunen kehuu, että tamperelaisten kanssa juhlajärjestelyt ovat sujuneet joustavasti ja luovasti.

- On hienoa, että juhlat ovat kaupungin ytimessä, keskellä ihmisvilinää, Simo Juntunen mainitsee.

- Toivottavasti juhlat näkyvät myös pitkin Tamperetta juhlaviikonlopun aikana.

 

Juhlien pääsihteeri Petra Perttula on huomannut, että juhlien järjestäminen on kasvattanut Tampereella myös kiinnostusta herännäisyyttä kohtaan. Monia ennakkoluulojakin on tullut oikaistua.

- On muun muassa pohdittu, kannattaako alueelle tuoda jäätelökioskia, koska körttiläiset eivät ehkä syö ollenkaan jäätelöä, Petra Perttula kertoo.

- Monelle on myös ollut epäselvää, että herännäisyys on kirkon sisäinen herätysliike.

 

Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Rantala on katsellut juhlajärjestelyitä paitsi puheenjohtajana myös turkulaisena.

- Turkulaisena Tamperetta saa ihailla, sillä täällä on ennakkoluulotonta yhdessä tekemisen meininkiä, joka näkyy kauas, Tapani Rantala toteaa.

- Toivon, että tämä Tampereen tauti tarttuisi Turkuunkin. 

 

Tampereen kaupungin edustajana juhlajärjestelyissä mukana ollut Pauli Välimäki kertoo, että herättäjäjuhlat sopivat hyvin tapahtumaksi, jossa kaupunki on yhtenä osapuolena.

- Tämä on moniilmeinen kaupunkitapahtuma, jossa on vaihtelevia teemoja ja tapahtumiin on vapaa pääsy, Pauli Välimäki.

- Juhlissa esille nousevat teemat koskettavat niin tamperelaisia kuin Tampereen kaupungin palveluitakin.

 

Juhla-alueeksi tuli Liisanpuisto, kun alun perin juhlapaikaksi kaavailtu Ratinan stadion otettiinkin nuorten yleisurheilukisojen areenaksi. Olli Hallikainen ja Pauli Välimäki kartoittivat mahdollisia juhlapaikkoja, ja Kaleva tuli valituksi.

- Toinen vaihtoehto olisi ollut Hakametsän jäähallin asvalttipiha, Pauli Välimäki kertoo.

- Kaleva on hieno kokeilu, sillä nyt näemme, miten tämä alue toimii tapahtumapaikkana.

 

Sadan vuoden takaisen sisällissodan tapahtumat ovat yksi taustajuonne juhlien ohjelmassa, ja teemaa käsitellään eri tavoin monissa juhlien aikana kuultavista 35 seurapuheesta. Simo Juntunen toteaa, että nämä ovat ensisijaisesti rauhan ja sovinnon juhlat, joissa voidaan luopua kaikesta vastakkainasettelusta.

 

Anna-Mari Martikainen