Juhlilla lapsuuden kortteleissa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Juhlilla lapsuuden kortteleissa

Jukka Luukkoselle juhlatunnus "Lähellesi ikävöin" merkitsee jakamista ja yhteen tulemista.

Jukka Luukkonen muistaa edelliset Tampereen herättäjäjuhlat ja Kalevan kirkon rakentamisen. Juhlatunnus ‘’Lähellesi ikävöin’’ merkitsee hänelle jakamista ja yhteen tulemista.

— ‘’Näiden rakennusten perustuksissa tuli leikittyä. Liisanpuiston kalliolla muistan isäni korjanneen perheen Kleinbus -volkkaria ennen kirkon rakentamista. Lapsena laskimme vaneriliukurilla mäkeä Liisankalliolta’’, Jukka Luukkonen kertoo herättäjäjuhlien juhlakenttää ympäröivästä alueesta.

Juhlapaikka on lapsuutensa Tampereen Kalevassa, kirkon viereisissä kortteleissa, asuneelle Luukkoselle tuttu. Hän muistaa myös kirkon rakentamisen ja pyhäkoulun käynnin sekä koululaisjumalanpalvelukset uudessa kirkossa. Alue on jälleen muutoksessa, kun tuleva raitiotie muokkaa maisemaa.

Näillä Tampereen herättäjäjuhlilla hän on talkoolaisena. Hän toivoo juhlien kutsuvan monenlaisia kävijöitä. ‘’Herättäjäjuhlat kaupungissa antavat mahdollisuuden kohtaamiselle. Kaupungissa on helppoa tulla paikalle ja istua penkkiin. Herättäjäjuhlat voitaisiin nähdä maksuttomana kaikkien kaupunkitapahtumana’’, Luukkonen sanoo.

Talkoolaisen silmin

Tampereella vuonna 1967 järjestetyt herättäjäjuhlat ovat jääneet Luukkoselle mieleen. Hän muistaa osallistuneensa silloin perheensä kanssa talkoisiin vasta-avatulla Ratinan stadionilla.

‘’Olin 8-vuotias ja pitelemässä lankunpätkiä rakentamisessa apuna. Käteen jäi tikkuja’’, hän kertoo. Torstaipäivän kääntyessä iltaan, hän muistaa huomanneensa jääneensä yksin. Perheen Kleinbus oli pakattu täyteen ja yksi talkoolainen oli jäänyt matkasta.

‘’Kyllä isä sitten aikanaan tuli vastaan’’, hän sanoo.

Lähellesi ikävöin

Luukkonen on ollut järjestämässä seuroja ja virrenveisuutilaisuuksia Orivedellä. Tampereen herättäjäjuhliin liittyen hän on ollut ideoimassa tämän vuoden juhlien tunnusta ‘’Lähellesi ikävöin’’. Tunnus ja virsi 175 merkitsevät hänelle arkipäivän asioiden jakamista lähimmäisen kanssa.

‘’Virren sanoma näkyy täällä juhlillakin ihmisten yhteentulemisena. Toisen ihmisen läheltä kuulemista ja näkemistä tarvitaan.’’

Teksti ja kuva: Ruut Luukkonen