”Vaeltaminen ja matkalla oleminen kuvastavat herännäisyyden mielenmaisemaa”
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

”Vaeltaminen ja matkalla oleminen kuvastavat herännäisyyden mielenmaisemaa”

Kalle Hiltusen mukaan Paavo Ruotsalainen vaelsi elämässään enemmän kuin juuri kukaan muu sen ajan savolaisista talonpojista.

Paavon polku -pyhiinvaelluksen virikemateriaalin sisällöstä vastasivat herättäjuhlien yleissihteeri Kalle Hiltunen ja Tampereen seurakuntien hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen.

Kalle Hiltunen, onko herättäjäjuhlilla ollut aiemmin pyhiinvaelluksia?

– Voi olla, että ei ole ollut. En kyllä voi sanoa asiaa varmuudella.

Hiltusen mielestä idea pyhiinvaelluksista on hieno.

– Jollakin tavalla herättäjäjuhlatkin ovat eräänlainen pyhiinvaellusjoukko. Herättäjäjuhlat eivät jää pysyvälle sijalle vaan vaeltavat vuodesta toiseen eri paikkakunnille. Vaeltaminen ja matkalla oleminen kuvastavat hyvin myös herännäisyyden mielenmaisemaa. Herännäisyydessä on korostettu matkalla olemista, keskeneräisyyttä. Sitä pyhiinvaelluskin omalta osaltaan kuvaa.

Hiltusen mukaan Paavo Ruotsalainen vaelsi elämässään enemmän kuin juuri kukaan muu sen ajan savolaisista talonpojista.

– Hän kävi elämänsä aikana monissa paikoissa ympäri Suomea ja jopa Pietarissa asti. Nämä matkat hän teki pääosin jalan. Paavon monet matkat olivat seuramatkoja. Kyllä niitä voi omalla laillaan pyhiinvaelluksiksi kutsua, vaikka sitä nimeä ei Suomessa tuolloin käytettykään.

– Ajattelen, että Paavon edustama matkalla olemisen jumaluusoppi on jotakin sellaista, jolla on annettavaa tänäkin päivänä. Paavo puolusti ikävöivää ja odottavaa uskoa, eikä hän halunnut nähdä olevansa mikään hengellinen mestari tai hengellisesti perillä olevaksi. Tällä ajattelutavalla, missä ihmiseltä ei vaadita uskon omistamista tai lujuutta voisi olla monelle vapauttavaa evankeliumia.

Kalle Hiltunen ei itse ole toistaiseksi ollut pyhiinvaelluksilla.

– Kovasti haluaisin lähteä pitkällekin pyhiinvaellukselle. Mieli on siellä joskus ollut, mutta ruumis ei ole vielä ehtinyt mukaan.

Kirsi Airikka

Riitan reitti eli ohjattu pyhiinvaellus järjestetään lauantaina 7. heinäkuuta. Lähtö Kalevan kirkon pääovien edestä kello 14.  

Lue juttu Paavon polun vaelluksesta