Heränneitä herättelemässä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Heränneitä herättelemässä

- Seurapenkissä on tilaa ja aikaa pysähtyä kiireisen arjen keskellä miettimään asioita. Se tekee hyvää, pohtii Kari Kattelus. Jouni Kuoppala on samaa mieltä.

Aamu valkenee Liisanpuiston telttakylässä aurinkoisena. Kukkaistutusten keskelle rakennettu telttakylä näyttää idylliseltä kauniissa kesäaamussa. Osassa teltoista nukutaan vielä, mutta muutamat aamuvirkut istuvat jo aamupalalla.

Keiteleeltä saapuneet Tiina Kukkonen ja Mari Tenhunen eivät ole juuri nukkuneet, mutta ottavat haastattelijan silti aurinkoisina vastaan.

- No uni jäi kyllä vähiin. Maalla emme juuri ikinä näe eläimiä, mutta täällä kaupungissa saimme telttakavereiksemme jäniksiä ja oravia ja lokit pitivät huolen musiikista, nauraa Tiina Kukkonen.

Myös Mari Tenhusen unet jäivät vähiin, mutta lapset Artturi, Alina ja Amanda vaikuttavat nauttivat suuresti telttaelämästä.

Mari Tenhusen lapset ovat olleet herättäjäjuhlilla syntymästään asti. Marin tutustutti herättäjäjuhliin aikoinaan hänen miehensä ja perhe on kulkenut juhlilla yhdessä jo yli 10 vuotta.

Tiina lupautui talkooavuksi Nilsiään 30 vuotta sitten ja jäi siltä seisomalta koukkuun.

- Täällä omiensa joukossa on hyvä olla. Virret, puheet, yhteisöllinen tunnelma ja kaikki ihmiset saman asian äärellä. Siinä se mikä vetää takaisin vuosi vuoden jälkeen.

 

Esko ja Anja Tiirikainen ovat saapuneet Tampereelle Suonenjoelta saakka.

- Tämä on meidän jokakesäinen juttu. Talvella jo puoliso muistuttelee, että olethan mamma muistanut varata vapaapäivät juhlia varten, Anja hymyilee.

Anjalle herättäjäjuhlat ovat kuuluneet elämään jo lapsuudesta mutta Esko osallistui juhlille vasta vaimonsa houkuttelemana.

- Lähdin kerran autokuskiksi kun juhlat oli Nilsiässä ja ajattelin, että eihän se varmaa pahaa tee minullekaan. Täällä sielu ja ruumis lepää.

Esko ja Anja ovat olleet juhlilla aina teltalla, niin nytkin. Joskus on tullut taivaan täydeltä vettä mutta nyt keli ei voisi mukavampi olla. Tosin Eskolle ja Anjalle keli kuin keli kelpaa:

- Elämässä täytyy sopeutua monenmoiseen. Ei asiat mene aina niin kuin Strömsössä mutta oikealla asenteella pärjää pitkälle.

 

Kaksi telttaa on pystytetty vierekkäin puiden katveeseen. Telttojen edustalla kahvittelee kaksi tyytyväisen oloista miestä. Kari Kattelus on perheineen saapunut juhlille Oulusta ja Jouni Kuoppala puolestaan Kokkolasta. Miehiä yhdistää paitsi ystävyys myös se, että molemmat ovat toisensa lapsille kummeja. Herättäjäjuhlille vetää leppoisa tunnelma, jossa on hyvä viivähtää.

- Seurapenkissä on tilaa ja aikaa pysähtyä kiireisen arjen keskellä miettimään asioita. Se tekee hyvää, Kattelus pohtii.

Kattelus on tottunut käymään juhlilla jo lapsuudessa. Yksi juhlien mukavin puoli onkin juuri ystävien ja sukulaisten tapaaminen.

Jouni Kuoppalan suvun taustat ovat herännäisyydessä mutta itse mies ei miellä itseään körtiksi. Perinne kuitenkin houkuttelee vierailemaan juhlilla ainakin satunnaisesti.

 

Teksti: Eva Wäljas

Kuvat: Heikki Syrjämäki

 

Tiina Kukkonen ja Mari Tenhunen lapsineen ovat saapuneet Tampereelle Keiteleeltä. Lapset Arttu, Alina ja Amanda ovat eniten innoissaan telttailusta.

Herättäjäjuhlilla sielu ja ruumis lepäävät, sanoo Esko Tiirikainen.

Anja Tiirikainen on käynyt herättäjäjuhlilla lapsesta asti.