Tarmokkaat talkoolaiset ovat herättäjäjuhlien kädet ja sydän
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Tarmokkaat talkoolaiset ovat herättäjäjuhlien kädet ja sydän

Herättäjäjuhlien takana on satoja tunteja vapaaehtoistyötä. Talkoolaisia tarvitaan juhla-alueen rakentajista letunpaistajiin.

Herkullinen lättyjen tuoksu leijailee Liisanpuistossa ja kutsuu kohti puiston laitaan sijoitettua pientä kojua. Kello on vasta vähän yli seitsemän mutta Juhani Kärkkäinen ja Minna Sormunen ovat jo täydessä työn touhussa. Lätyt kuuluvat herättäjäjuhlien perinteeseen ja jonkun on herättävä ne paistamaan.

- Ei haitannut herätä aikaisin. Minulla alkoi juuri loma ja mikäs olisi parempi tapa viettää sitä kuin tämä, diakoni Minna Sormunen nauraa.

Sormunen on juhlilla ensimmäistä kertaa mutta Kärkkäinen on ollut juhlilla jo vuodesta 83 asti.

 

Pirkkalasta kotoisin oleva Ilona Rantanen on jo varhain aamulla myymässä kahvilatuotteita herättäjäjuhlien väelle. Rantanen ilmoittautui talkoohommiin heti kun kuuli, että juhlat pidetään Tampereella. Herättäjäjuhlat tulivat lapsena tutuiksi sillä Rantasen äiti kävi niillä säännöllisesti. Vaikka edellisistä juhlista on aikaa, tunnelma on sama tuttu kuin lapsuudessakin:

- Täällä tulee hyvä olo!

 

Herättäjäjuhlien talkoolaiseksi kelpaavat niin körtit kuin koiratkin. Viisivuotias Lyyti on ehta körttikoira. Lyyti on kiertänyt koko pienen ikänsä herättäjäjuhlilla juhlavieraiden ilona. Muun vapaa-aikansa Lyyti ahkeroi terapiakoirana ja kulkee rapsutettavana vanhustetaloissa ja päiväkodeissa.

 

Lahdesta kotoisin oleva Juha Malkamäki on mies, jota on kiittäminen monesta. Malkamäki on painanut pitkää päivää jo kaksi viikkoa talkooväen apuna ja rakentanut juhla-aluetta valmiiksi. Juhlien aikana Malkamäki vastaa liikenteenohjauksesta. Siinä hommassa ei ikävä kyllä saa osakseen pelkkää kiitosta.

- No, jotkut naapuruston asukkaat ovat olleet harmissaan liikennejärjestelyiden aiheuttamista muutoksista. Ei nyt ihan päälle ole ajettu mutta aika kipakkaa kommenttia on tullut. Ymmärrän sen tottakai oikein hyvin. Toivon asukkaille voimia ja pitkää pinnaa.

Negatiivisesta palautteesta huolimatta Malkamäki kokee talkoohommat antoisana.

- Työssä palkitsee mukavat ihmiset ja iloinen ilmapiiri, johon on tervetullut myös tällainen ei-körtiksi itsensä mieltävä mies.

Malkamäen työt eivät pääty vielä juhliinkaan sillä mies on luvannut auttaa myös juhlien purkamisessa ja hommia riittää vielä päiviksi eteenpäin.

 

Teksti: Eva Wäljas

Kuvat: Heikki Syrjämäki

 

Juhani Kärkkäinen heräsi varhain aamulla paistamaan lättyjä juhlavieraille.

Minna Sormunen on herättäjäjuhlilla ensimmäistä kertaa.

Pienestäkin on iso apu. Terapiakoira Lyyti ilostuttaa juhlavieraita.

Pirkkalasta kotoisin oleva Ilona Rantanen on jo varhain aamulla myymässä kahvilatuotteita herättäjäjuhlien väelle.

- Talkootyössä palkitsevat mukavat ihmiset ja iloinen ilmapiiri, johon on tervetullut myös tällainen ei-körtiksi itsensä mieltävä mies, sanoo Juha Malkamäki.