Roskasakki huolehtii siisteydestä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Roskasakki huolehtii siisteydestä

Aino Visuri, Jimi Mäkinen, Johannes Kulo ja Maijastiina Visuri-Kulo pitävät paikkoja siisteinä.

Isoissa tapahtumissa puhtaanapidon on hyvä sujua kuin rasvattu. Herättäjäjuhlilla tästä huolehtii konkareiden vetämä porukka.

Mustan paidan selkäpuolella lukee selkeästi ROSKASAKKI. Tämä on sitä väkeä, joka pitää paikat siisteinä ja sitäkin kautta mielen hyvänä. Sakissa on Tampereella mukana kymmenkunta henkeä.

– Maasta ei löydy paljon roskia. Mutta täytyy sanoa, että kyllä biojätteen seassa on paljon lautasten ja paperien mukana heitettyjä muovisia haarukoita ja veitsiäkin, kertoo sakin vetäjä Maijastiina Visuri-Kulo.

– Koetamme olla neuvomassa mahdollisimman paljon, mutta joka pöydän päähän meitä ei riitä.

Myös keittiöväki on kokenutta, joten se osaa arvioida tarvittavien ainesten määrän hyvin, eikä ruokajäämiä jää kovin paljon. Kävijöiden määrän arvioiminen ennakkoon tuo silti omat haasteensa, ja lauantaina onkin jo haettu lisää sekä roskasäkkejä että vessapaperia.

Visuri-Kulon kokemukset tästä toimesta alkoivat jo vuonna 1987, jolloin hän muun rippikouluporukan mukana keräsi roskia Suomussalmen herättäjäjuhlilla.

– Olen syntynyt vuonna 1972, ja yhdet herättäjäjuhlat ovat jääneet väliin hyvien ystävien häiden takia, hän nauraa.

Tampereella asuva perhe on kokonaan mukana talkoissa, ja körttisukua molempien isovanhempien suunnasta.

Seka- ja biojäteastiat erottaa toisistaan ison tarran lisäksi väri. Alueella on myös astiat lasille ja metallille, mutta sisältöä niihin on tullut vähän. Paperia ja kartonkia sen sijaan kertyy.

Jäte viedään Pirkanmaan Jätehuollon puristimelle ja muuttuu sitä kautta energiaksi.

– Tampereella toiminta on aika esimerkillistä. Jos vertaa muuhun Eurooppaan, niin Suomessa ollaan kierrätyksessä monessakin mielessä edellä, Visuri-Kulo arvioi.

Pullojen keräämisestä huolehtivat partiolaiset, ja vessojen siivoamisesta vastaa ammattisiistijä Maija Anttiroiko, talkoolainen hänkin.

– Roskasakki auttaa vessojen pesemisessä, roskisten tyhjentämisessä ja vessapaperin lisäämisessä. Lisäksi meille kuuluu koulun nuorisomajoituksen ja ensiapu- ja lepotilojen vessojen siistiminen.

Kuvat ja teksti
Asta Kettunen

Reeta Kulo ja Jukka Kulo lähtevät mönkijällä matkaan, viemään roskasäkkejä pois alueelta.