Katusoittajat toivottivat juhlaväen tervetulleeksi virsimelodioin
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Katusoittajat toivottivat juhlaväen tervetulleeksi virsimelodioin

Yhden Joukon bändi soittaa siionin virsien melodioita. Kuva: Janne Aejmelaeus

Herättäjäjuhlille saapuvat saattoivat tunnistaa tuttuja virsimelodioita jo matkalla Kalevan kirkon juhlakentälle.

Opastekyltteinä juhla-alueelle toimivat katusoittajat soittivat Kalevan kaduilla siionin virsien melodioita, ilman sanoja. Tempauksella haluttiin synnyttää juhlakentälle vaeltavissa ihmisissä tunne, että he ovat tulleet vanhojen tuttujen ja ystävien luokse.

– Soitamme siionin virsiä pelkkinä melodioina – emme halua olla hyökkääviä tai häiritä ihmisiä. Tavoitteenamme on toivottaa ihmiset tervetulleiksi tyylikkäästi, kertoo muusikko-lauluntekijä Jouko Mäki-Lohiluoma.

Idea on alun perin Tampereen herättäjäjuhlien pääsihteeriltä, Petra Perttulalta.

– Petra kysyi talvella, voisivatko katusoittajat toivottaa ihmisiä tervetulleiksi herättäjäjuhlille. Hän oli lähiseutumatkallaan törmännyt katusoittajaan, joka soitti Sua kohti, Herrani –virren melodiaa. Tämä oli liikuttava näky, kertoo Mäki-Lohiluoma.

Transit-miehenäkin tunnetun Mäki-Lohiluoman Yhden Joukon bändi soittaa rumpuja, kitaraa ja huuliharppua samanaikaisesti. Rumpusetin kapuloissa on kuminauhoilla toimiva mekanismi, joka on kiinni hänen kengissään.

– Näen performanssissani tiettyä klovnimaisuutta. Tapani soittaa on koominen, mutta virsien melodioissa voi kuulla kaipausta ja melankoliaa. Klovnithan ovat surumielisiä hahmoja.

Mäki-Lohiluoman ohjelmistossa on yhteensä kymmenen virttä.

– Viimeksi esiinnyin bändin kansa Hollannissa – suosio oli suuri, vitsailee Mäki-Lohiluoma.

Katusoittajia ja soittajaryhmiä on yhteensä seitsemän. Sunnuntaina joukkoon liittyy tuuba, joka tuo oman sävynsä, kun kotimatkansa aloittelevalle juhlaväelle soitetaan hyvästiksi.

Transit-miehenä tunnetun Jouko Mäki-Lohiluoman uusi menopeli. Kuva: Janne Aejmelaeus