Latomaisemaa etsimässä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Latomaisemaa etsimässä

Lato kuuluu Nivalan perinnemaisemaan.

27.5.2019

 

Heinäladot kuuluvat oleellisesti Nivalan perinnemaisemaan. Lato on herättäjäjuhlien julisteessa ja juhlien hyväksi myytävissä pipareissa ja piparimuoteissa.

Viime vuosisadan lopulla Veelanninpuhdon näköalapaikalla komeili laaja latomeri. Satoja latoja oli silminkantamattomiin, ja tienreunustalla oli latomaisemasta kertova kyltti. Tehomaatalouden myötä niin ladot kuin kylttikin ovat kadonneet.

Hyvin säilyneitä latoja pitäjässä on edelleen paljon. Yhteistä ryhdikkäille ladoille on hyvä katto, joka suojaa perinnerakennusta tuulelta ja tuiskulta.

- Lato kuuluu nivalalaiseen sielunmaisemaan, jossa on ja ei ole latoja. Halusin julisteen avaraan maisemaan ladon, joka kapenee alaspäin. Se on viehättävä ja perinteinen tämän alueen latomalli, kertoo Nivalan herättäjäjuhlien julisteen suunnitellut kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Riitta Latvala-Erkkilä.

Hän kertoo luonnostelleensa useita julistevaihtoehtoja. Lato-idea sopi kaikille. Armossa avarassa -juhlatunnusta julisteessa kuvastavat valo, vaaleat ja kirkkaat sävyt, sininen sekä Nivalan värit keltainen ja vihreä.

- Vaikka asumme kaupungissa, Nivalassa maatalous on vahva ja arvostettu elinkeino. Avara latomaisema sopii hyvin Nivalan herättäjäjuhlien julisteeseen.

Lato-pipareita tulee myyntiin pieni erä Nivalan herättäjäjuhlien myyntikojulle.

Teksti Elisa Kujala
Kuvat Malla Kullas

 

Uutiset