Juhlaohjelmatiedote 21.3.2012
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Juhlaohjelmatiedote 21.3.2012

Herättäjäjuhlien keskipisteenä juhlakenttä

Herättäjäjuhlat järjestetään ensi kesänä Isossakyrössä Pohjanmaalla, Kyrönjoen laaksossa. Juhlia vietetään 6.−8. heinäkuuta. Isokyrö on juhlapaikkakuntana ensimmäisen kerran. Tapahtuman järjestävät Isonkyrön seurakunta, kunta ja Herättäjä-Yhdistys.

Juhlien tunnuslause Silmäisi eteen, Jeesus, on peräisin runoilija Lars Stenbäckin sanoittamasta virrestä. Tunnuslause on kirjoitettu tunnuskuvaan myös pistekirjoituksella. Näin se haastaa pohtimaan muun muassa näkemisen, tuntemisen ja kokemisen osuutta uskossa ja toivossa.

Isoonkyröön haudattu Stenbäck kuoli vuonna 1870 työskenneltyään pitkään seurakunnan kirkkoherrana.

Herättäjäjuhlat on toiseksi suurin vuosittain järjestettävistä kirkollisista kesäjuhlista. Juhlat on evankelis-luterilaisen kirkon vanhan herätysliikkeen, herännäisyyden eli körttiläisyyden, suurtapahtuma, jonne kaikki ovat vakaumuksestaan riippumatta tervetulleita.

Juhlille kokoonnutaan ensi kesänä jo 118. kerran.

Pääohjelmana seurat

Herättäjäjuhlien keskipisteenä on juhlakenttä, joka rakennetaan Isonkyrön keskustaan koulukeskuksen ja liikuntahallin alueelle. Kentällä järjestetään juhlien pääohjelma, seurat. Seuroihin osallistutaan perheittäin ja sukupolvittain. Taivasalle levitetyillä penkkilankuilla veisataan säestyksettä Siionin virsiä ja kuunnellaan lyhyitä puheita.  

Seurojen aikana juhlilla ei järjestetä muuta ohjelmaa.

Jo torstaina 5. heinäkuuta juhlakentällä pidetään talkooseurat. Juhlat alkavat perjantaina 6. heinäkuuta aattoseuroilla ja päättyvät sunnuntaina päätösseuroihin ja polvirukoukseen.

Virsiä kansansoittimilla

Iltaisin herättäjäjuhlilla järjestetään enimmäkseen musiikista koostuvaa, ohjelmatoimikunnan suunnittelemaa oheisohjelmaa. Herännäisyyden sydänäänet kuuluvat Siionin virsissä. Siksi konserteissa kuullaan paljon virsiä sekä kuorojen esittämänä että uusina, raikkaina sovituksina.

Herännäisnuorten kuoro Helsingistä ja Oulun körttiopiskelijoiden kuoro julkistavat juhlilla äänitteensä. Baritoni Jorma Hynninen ja urkutaiteilija Tapio Tiitu pitävät kirkkokonsertin. Virret ja hevimusiikki kohtaavat hevimessussa Isonkyrön keskiaikaisessa kivikirkossa, jossa konsertoi myös kamariorkesteri Aholansaari Sinfonietta.

Tellu Turkka ja kansanmusiikkiyhtye Suden aika ovat sovittaneet virsiä viidelle lauluäänelle ja kansansoittimille. Heli Karhumäki ja kansanmusiikkiyhtye Kiharakolmio esittävät Lakeus, rukous, vapaus -teoksen, jossa kansanmusiikki ja tarinat vuorottelevat.

Juhlaviikonlopuksi on suunniteltu myös useita kokoontumisia. Herättäjäjuhlien teologikokous on suurimpia vuosittain järjestettävistä luterilaisten teologien kokoontumisista.

Lapset kersakirkkoon

Lapsi- ja nuorisotoimikunta on suunnitellut lapsille ja nuorille omaa ohjelmaansa.

Lapsia kutsutaan kersakirkkoon, veisuihin ja pyhäkouluun. Etelä-Pohjanmaan Musiikkiopiston Lauluflikat-kuoro ja Jaakko Löytty pitävät kaksi perhekonserttia.

Puuhapisteissä lapset voivat vierailla tarina-, draama- ja rytmihuoneessa, kiertää seikkailuradan tai piirtää ja kirjoittaa lehteen.

Juhlien tunnuslauseen pohjalta ideoitu aistihuone antaa virikkeitä kaikenikäisten juhlavieraiden aisteille valoin, kuvin, kasvein ja tuoksuin. Aistihuone muistuttaa siitä, että kristitty tarvitsee Jeesuksen vertauksen mukaisesti elämän leipää, vettä ja valoa.

Juha Tapio esiintyy

Nuorten ohjelma keskittyy Kyrönjoen Pukkilansaareen, jonne kuljetaan lyhyt matka lossilla. Saaressa konsertoivat perjantai-iltana Jaakko Löytty ja Mika Nuorva. Lauantaina lavalle nousevat stand up -koomikko Mikko Vaismaa ja Juha Tapio kitaroineen.

Kumpikin saaren suviyö jatkuu pikkutunneille asti yöpiknikillä.

Lisätietoja

Artturi Kivineva

juhlatoimikunnan pj.

artturi.kivineva(at)evl.fi

p. 045 8762 202

 

Sirkku Rinnekari

pääsihteeri

sirkku.rinnekari(at)gmail.com

p. 040 5293 717

 

Varpu Saari

pääsihteeri

varpu.am.saari(at)gmail.com

p. 0500 662 396