Tiedote 5.7.2019: Herättäjä-Yhdistyksen vuosikokous keskusteli tulevaisuudesta
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Tiedote 5.7.2019: Herättäjä-Yhdistyksen vuosikokous keskusteli tulevaisuudesta

Vuosikokous sai seurakuntakodin salin täyttymään. Kuva: Tuula Tarvainen

Herättäjä-Yhdistys ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidettiin Nivalan seurakuntatalossa perjantaina iltapäivällä. Kokoukseen osallistui 102 yhdistyksen jäsentä.

Kokouksen avauspuheenvuorossaan yhdistyksen puheenjohtaja, rehtori Tapani Rantala, viittasi Hengellisen Kuukauslehden juuri julkaisemaan Eino Murtorinteen haastatteluun, jossa professori pohtii herännäisyyden muuttumista ja profiilia.

- Herännäisyyden matka on pitkä 1900-luvun alun kiihkeästä isänmaallisuudesta nykyiseen 2000-luvun ilmastoa suojelevaan ja kaikkien ihmisarvoa korostavaan asennoitumiseen, Rantala tiivisti.

Rantalan mukaan Herättäjä-Yhdistyksen paikallisosastot, aluetoimikunnat, Yhdistyksen hallitus ja työtekijät tekevät parhaansa palvellakseen seuraliikettä, seurojen järjestämistä, virsien veisuuta. Uusia avauksiakin suunnitellaan ja kokeillaan.

- Vakava kysymys on se, löytyykö paljon seuraliikkeen hyväksi tehneiden rinnalle ja tilalle uusia vastuunkantajia. Osaammeko kutsua ihmisiä mukaan, pitää ovia auki. Onko nälkäisille syötävää?

Käydessään läpi vuoden 2018 vuosikertomusta Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja Simo Juntunen nosti esiin erityisesti kolme seikkaa: Hengellisen Kuukauslehden 130-vuotisjuhlat, hyvin onnistuneet herättäjäjuhlat Tampereella ja Herättäjän Kirjakaupan lopettamisen.

- Lehden juhlavuosi näkyi alueellisesti ja valtakunnallisesti, Juntunen kertasi.

- Herättäjäjuhlien varainhankinta onnistui, ja yhteistyö Tampereen seurakuntayhtymän ja Tampereen kaupungin kanssa toimi erinomaisesti.

Silti toimintaympäristön muutos asettaa Yhdistyksellekin omat haasteensa. Tästä johtuen päädyttiin vuosien kehittämistoimien jälkeen lakkauttamaan Lapualla yli 70 vuotta toiminut Herättäjän Kirjakauppa Oy ja myymään sen toimitalo. Herättäjä-Yhdistyksen toimisto siirtyy syksyn 2019 aikana vuokratiloihin Lapuan kristillisen opiston kampukselle.

- Myös Hengellisen Kuukauslehden tilaajakanta on laskeva, ja eri vaihtoehtoja tulevaisuuden suhteen mietitään. Herättäjäjuhlien haasteita taas ovat jatkossa turvallisuuskulujen kasvu, talkooväen ikääntyminen ja paikkakuntien kiinnostuksen herättäminen juhlien järjestämiseen, Juntunen tiivisti.

Herättäjä-Yhdistyksen tilinpäätös vuodelta 2018 oli alijäämäinen -120 207 €. Tilikauden tulokseen vaikutti Herättäjän Kirjakauppa Oy:n osakkeiden arvonalentuminen -108 000 €.

Yhdistyksen jäsenmäärä vuonna 2018 oli 5 047.

Hallituksen jäseniksi erovuoroisten tilalle vaalien valmistelutoimikunta esitti kirjailija Minna Kettusta Lapinlahdelta, rehtori Tapani Rantalaa Turusta ja pastori Outi Uusimäkeä Oulusta. Hallitukseen valittiin Kettunen, Rantala ja Uusimäki vaalien valmistelutoimikunnan esityksen mukaan.

Kokouksessa Herättäjä-Yhdistyksen viiri luovutettiin Juhana Hautsalolle, Nivalan seurakunnalle ja Nivalan kaupungille.

Hautsalo on tehnyt pitkän työrupeaman pääosin musiikin nuorista ammattilaisista ja ammattiopiskelijoista koostuvan Aholansaari Sinfoniettan intendenttinä. Nivalan kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu ja kirkkoherra Sanna Jukkola taas vastaanottivat viirit kiitoksena hyvästä yhteistyöstä herättäjäjuhlien järjestelyissä.

- Pyydän, että välitätte kiitokset myös kaikille luottamushenkilöille, työntekijöille ja talkoolaisille, Tapani Rantala lausui. 

- Toivon, että tämä urakka on tuonut ja tuo myös kaupungille ja seurakunnalle iloa ja hyötyä. Kiitos että saimme rakentaa nämä juhlat yhdessä.

 

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Eija Nivala. Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen esitteli vuoden 2018 toimintaa. Kuva: Tuula Tarvainen