Kuoro on enemmän kuin yksilöt yhdessä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kuoro on enemmän kuin yksilöt yhdessä

Jaakko Autio ajoi koko kuoron äänet ulos 24 kaiuttimella. Jokainen kaiutin antaa ulos yhden laulajan äänen. Yhdessä ne soivat kuin koko kuoro. Kuva: Jouko Lassila.

5.7.2019

 

Nivalan seuratuvalla alkoi perjantaina pyöriä Jaakko Aution ja Raudaskylän 101-vuotiaan körttikuoron ääni-installaatio Armo.

Installaatio on tässä tapauksessa kuoro ilman laulajia. Vain heidän äänensä on läsnä, juuri sillä paikalla, missä itse kukin kuorossa laulaa.

Taiteen maisteri Jaakko Autio toteutti Armo-installaation körttikuoron harjoituksissa. Hän pystytti jokaiselle laulajalle oman mikrofonin ja tallensi ne tietokoneen ääniraidoille.

Esityksessä hän ajaa tallenteet ulos kovaäänisistä, jotka ovat laulajan kohdalla.

-Tarvitsin toteutukseen kolme äänikorttia, 12 vahvistinta, 24 kaiutinta ja 1,2 kilometriä piuhaa.

- Lisäsin keskelle punaisen napin. Sitä painamalla tietokone arpoo jonkun yksittäisen laulajan. Hän laulaa kuin soolona 5-7 sekuntia, kunnes hänen laulunsa peittyy koko kuoron lauluun.

Nauhoite harjoituksista kestää 17 minuuttia. Mukana on äänen hakua, uudelleen lähtöjä, mutta ennen kaikkea todella sydäntä vahvistavaa vanhan ajan veisuuta.

Yleisö saa installaatiossa kokea, millaista kuorossa laulaminen on. Kuulija voi kävellä äänitilan läpi ja pysähtyä mille kohtaa vain, missä parhaalta tuntuu. Tietokone ei yleisön liikkeistä häiriinny.

Armo–installaatiossa lauletaan kolme virttä: Kehoitus, Rukoilla täytyy täällä ja Köyhän kerjääväisen kurja parku. Se on alkuperäinen 1780-luvun malliin laulettu versio Siionin virrestä 56.

Ensimmäinen esitys herätti yleisössä niin kiitollisen mielen, että kaikki yhtyivät virteen Herraa hyvää kiittäkää. Nivalassa on sellainen tapa kiittää.

Jouko Lassila

 

Raudaskylän Körttikuoroa voi kuunnella kuoron sisästä tai ulkopuolelta. Kuva: Pelle Leskinen.