Rakkautta ja yhdessäoloa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Rakkautta ja yhdessäoloa

15-vuotias Pessi Pihlajamaa, Varpu Piskanen ja Anni Niemi tuntevat toisensa Aholansaaren kautta, kuten lukuisat muutkin Herättäjä-Yhdistykseen kuuluvat nuoret. Lauantaiaamuna oltiin vielä väsyneitä edellisillan pitkään venähtäneestä hengailusta. Kuva: Arja Kangas

6.7.2019

 

Nivalan herättäjäjuhlille Littoisista tullut Pessi Pihlajamaa, Helsingissä asuva Varpu Piskonen ja Oulusta polkupyörällä perjantaina Nivalaan polkaissut Anni Niemi kiteyttävät herättäjäjuhlat eli tutummin ”herikset” kahdella sanalla: rakkautta ja yhdessäoloa. Ne ovat ne syyt, jotka saavat nuoret palaamaan herättäjäjuhlille vuosi toisensa jälkeen. 

- Kävin ensimmäisen kerran herättäjäjuhlilla Sotkamossa 2015 ja jäin jumiin. Juhlissa parasta ovat yhteisöllisyys ja ihmiset. Täällä kaikki saa olla ihan omia itsejään ja se hyväksytään, kuvaa Varpu Piskonen. 

- Täällä voi hengailla vapaasti ja yhteisöllisyys luo turvaa. Yhteisöllisyys tuo sellaista fiilistä, jota ei löydy muualta, jatkaa Anni Niemi. 

Nuorille herättäjäjuhlat ovat tärkeä vuosittainen kohtaamispaikka, jossa verestetään Aholansaaren muistoja, mutta myös ylläpidetään sieltä saatuja ystävyyssuhteita sekä solmitaan myös uusia. Varpu on alkujaan Annin isonen ja Anni puolestaan oli toissa kesänä Pessin isosena Aholansaaressa. Nuoret kertovat, että aika kuluu pääasiassa hengaillessa, kun aamuisin ”koomataan” yön valvomisen jäljiltä. Varsinaisia seurapuheita Anni ja Pessi kertovat kuuntelevansa pääasiassa sukunsa kanssa. 

Herättäjäjuhlilla oleminen on nuorten mielestä siinä mielessä helppoa olla, ettei siellä tarvitse kenellekään selitellä, mitä körttiläisyys on.

- Omassa kaveripiirissä sitä välillä ihmetellään. Olen ajatellut tekeväni täällä videon siitä muiden nuorten ja nuorempien kanssa, että mitä körttiläisyys on muiden nuorten kanssa. Silloin kenenkään ei tarvitsisi enää selitellä, Varpu Piskanen suunnittelee. 

Lauantaina Piskasta myös hieman jännittää, kun juhlille on tulossa ystävä, jolla ei ole minkäänlaista aikaisempaa kosketusta herännäisyyteen.

- Hänellä on yhteisön kaipuu ja olen kuulemma puhunut hänelle herännäisyydestä niin ylväästi, että hän haluaa tulla katsomaan ja kuulemaan, mitä tämä on. 

Nuoret pohtivat omaa körttiläisyyttään monisanaisesti. 

- Ihminen pelastuu Jumalan armosta. Körttiläisyydessä ihminen pyrkii olemaan hyvä ihminen itseä ja muita ihmisiä varten. Siihen kuuluu myös suvaitsevaisuus muita kohtaan. Maallinen omistaminen, kuten raha ja tavaran omistaminen ovat toisarvoisia asioita, nuoret listaavat.

Annin mielestä kauneinta körttiläisyydessä on rakkauden ratkaisu, jota hänelle on korostettu pienestä pitäen.

- Kohtele muita kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan ja armollisuus, siinä ovat tärkeimmät.

Arja Kangas