Talkoissa voi tulla vastaan vaikka elämänkumppani
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Talkoissa voi tulla vastaan vaikka elämänkumppani

Maila Kovanen ja Uolevi Autio arvelevat, että herättäjäjuhlissa on syntynyt muitakin pariskuntia, mutta heille ei ole tullut muita vastaan.

6.7.2019

 

- Se oli johdatusta, myhäilee alajärvinen Uolevi Autio Nivalan herättäjäjuhlien kahvinkeittopisteessä. Eletään lauantaita hiukan jälkeen päiväseurojen ja Maila Kovanen haaveilee ämmänlängistä kantaessaan kahvipönttöjä tarjoilupisteisiin.

Talkoissa on monia muitakin pariskuntia, mutta tämä tarina on ehkä kuitenkin hiukan harvinaisempi. Se alkaa viime vuoden juhlilta Tampereelta. Siellä talkoolaisten työnjaossa tamperelainen Maila istuutui sattumalta samaan pöytään kokeneen talkoolaisen eli Uolevin kanssa. Tarjolla oli enää rakentamista ja Maila hiukan aprikoi, että jaksaakohan hän niin raskaita töitä.

- Siinä vastapäätä istui jäyhän näköinen mies, joka sanoi, että voihan sitä vaikka pöytiä muovittaa ja minä kysyin, että saanko tulla sun kans, Maila muistelee.

Juuri toisensa tavannut työpari teki yhdessä töitä kuin olisi aina tehnyt, yhdessä käytiin myös syömässä ja päiväkahvilla mies vihdoin kysyi varovasti työparinsa nimeä.

Tekeminen ja jutteleminen oli niin mutkatonta, että Tampereella majoitustoimistossa talkoissa ollut Maila ja keittiöllä puurtanut Uolevi osuttivat koko juhlien ajan ruokailut ja kahvit yhteen.

- Jos Maila ei tullut juuri kun oli sovittu, niin minä kuljin levottomasti edestakaisin, kun olen tämmöinen, että pidän sovitusta ajasta kiinni, Uolevi kertoo.

Viikko Tampereen juhlien jälkeen Uolevi soitti, että saisiko tulla käymään Mailan luona. Sen jälkeen pariskunta on ollut erillään korkeintaan viikon tai kaksi kerrallaan. He ovat joko Tampereella tai Alajärvellä.

Maila lähti Tampereen talkoisiin, kun alkoi tuntua, että pitäisi jo päästä ihmisten ilmoille. Hän oli jäänyt leskeksi vuosia aikaisemmin ja sen jälkeen oli riittänyt hoivaa ja huolenpitoa. Uolevi oli eronnut neljän lapsen isä, joka on hyvissä väleissä entisen puolisonsa kanssa. Lasten juhlat juhlitaan yhdessä ja niihin on nyt myös Maila tervetullut.

Kahdesti leskeksi jäänyt Maila,69, on ajatellut, että elämä on nyt. Uolevi,79, tunsi Mailan nähdessään, että se on tässä ja nyt.

Mailan sukujuuret ovat Kainuussa ja jo sieltä ovat Siionin virret tuttuja, Uolevin tausta on evankeelisuudessa, mutta körttivirret tuntuvat nyt omilta. Nyt on hyvä olla yhdessä niin seuroissa kuin muuallakin. Sunnuntaina Uolevi toimii suntiona ja Maila tiskaa.

Monet kiertävät talkoissa eri puolilla maata. Niin myös tämä pariskunta. Työtä tehdään yhdessä ja erikseen.

- Nivalan juhlille minä ilmoittauduin niin tarkalla toimenkuvalla talkoisiin, että olen valmis palvelukseen siellä, missä eniten tarvitaan. Uolevi oli rakentamassa juhlia ja minä aloitin tiskaamisen viime maanantaina, hymyilee Maila.

Teksti ja kuva Liisa Ängeslevä