Jouko Mäki-Lohiluoma konsertoi täydelle salille
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Jouko Mäki-Lohiluoma konsertoi täydelle salille

Jouko Mäki-Lohiluoman yhden miehen orkesteri on kvartetti.

6.7.2019

 

- Kerron tarinoita. Laulun ihme on se, että kun onnistuu tuomaan esille asian, joka tuntuu todelta, syntyy silta ihmisten välille. Laulu yhdistää, sanoo muusikko, lauluntekijä Jouko Mäki-Lohiluoma.

Moni pitää hänen elämänmakuisista tarinoistaan. Se tuli todistetuksi lauantaina herättäjäjuhlien perhekonsertissa. Mäki-Lohiluoman Yhden Joukon Yhtye keräsi Nivalan lukion saliin 400 kuulijaa.

Yhden Joukon Yhtye on ”kvartetti”, jossa soivat kitara, basso ja rummut ja jossa on laulava huuliharpun soittaja. Bassoäänet saadaan taiteilijan itsensä suunnittelemasta kitarasta. Siitä on kaksi tavallista kieltä poistettu, ja niiden tilalle on laitettu paksu bassokieli, jolla on soittimessa oma mikrofoni.

 

Tarinoita elämästä

Jouko Mäki-Lohiluoman muusikon ura alkoi Seinäjoella.

- Aloin kirjoittaa lauluja 1314-vuotiaana. Samaan aikaan rupesin käymään seurakunnan nuortenilloissa. Minulla oli siellä valmis yleisö, tarvitsin vain sinne sopivia lauluja.

Mäki-Lohiluoman laulut eivät ole varsinaista julistamista. Elämänviisauksia niistä löytyy sitäkin enemmän, ja vähintään taustalla on hengellinen vire.

Hyvä esimerkki ihmisiä yhdistävästä arkisen tuntuisesta laulusta on Transitmies. Tekijä kertoo, että kappale oli ensin sisäpiirin vitsi, josta kasvoikin iso hitti.

- Se on tarina tyytyväisestä keski-ikäisestä äijästä. Samalla se on nostalginen retki ikäluokkani muistoihin.

 

Tietämättään körtti

Aiheita on kummunnut myös omasta elämästä. Muutama vuosi sitten Jouko Mäki-Lohiluoma julkaisi levyn Myydään lasten polkupyörä.

- On monen yhteinen kokemus, kuinka nopeasti lapset kasvavat.

Mäki-Lohiluoma asuu Tampereella.

- Hiljentyneessä talossa vaimon kanssa kahdestaan. Lapset ovat maailmalla.

Keikkoja Mäki-Lohiluoma ei tee entiseen tahtiin. Aholansaaren rippileireillä hän on kuitenkin esiintynyt usein.

- Älysin olevani körtti vasta aikuisena, vaikka olin tietämättäni ollut sitä jo niissä Seinäjoen nuortenilloissa. Nelikymppisenä aloin käydä herättäjäjuhlilla. Täällä on helppoa olla heikon uskonsa kanssa. Körttiläiset kilpailee siitä, kenen usko on heikoin. Tykkään kilpailla, ja tässä lajissa pärjään, Mäki-Lohiluoma, liikuntatieteiden maisteri ja entinen seiväshyppääjä sanoo.

 

Pertti Meriläinen

Nivalan lukion sali täyttyi perhekonsertissa lauantaina.