Herättäjäjuhlien komea juhlaportti ja juhlakentän maaseututeema saavat kehuja
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Herättäjäjuhlien komea juhlaportti ja juhlakentän maaseututeema saavat kehuja

Juhlakentän somistuksessa olivat mukana muun muassa Heidi Ojala, Marjaana Pakkala, Ulla-Maija Välikangas, Soili Juola ja Sanna Valtonen.

10.7.2019

 

Nivalan herättäjäjuhlat saa myönteistä palautetta juhlavierailta. Erityisesti kehutaan komeaa juhlaporttia kukkaloistoineen ja juhlakenttää maaseututeemoineen.

Juhlaportin metallikehikko ja betonialustat olivat samat kuin Tampereen herättäjäjuhlilla, kaikki muu oli tehty talkoilla Nivalan herättäjäjuhlia varten.

Juhlaportin suunnitteli kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Riitta Latvala-Erkkilä.

- Halusin porttiin latoteeman, joka oli herättäjäjuhlien julisteessa. Juhlaportin kehikko laudoitettiin uudelleen. Sitä varten purettiin kolme latoa. Suunnittelin alkuun muutaman portin pienoismallin ennen kuin tuli tieto, että Tampereen juhlaportti on osin käytettävissä, Latvala-Erkkilä kertoo. Teknisenä asiantuntijana hänellä oli teknisen työn opettaja Eero Ojala.

Lautaladot porttia varten saatiin Asko Gummerukselta ja Jouko Hannukselalta.

Portin toteutuksessa oli mukana iso talkoojoukko, joka aloitti rakennusurakan jo helmikuussa. Juhlakentälle portti kuljetettiin viikkoa ennen juhlia osin valmiina. Viimeistelytyöt tehtiin paikan päällä.

Juhlaportin Armossa avarassa -juhlatunnukseen valittiin yksinkertainen ja tyylikäs kirjasintyyppi. Kirjaimet suunnitteli Seppo Jukkola.

- Niin latojen laudat, betonialustat, metallirunko kuin kirjaimet ovat uusiokäytössä, Latvala-Erkkilä sanoo.

Juhlaportin ja samoin kuin koko juhlakentällä olleen kukkaloiston ja visuaalisen ilmeen toteutuksen takana oli idearikas yrttiryhmä, johon kuuluivat Heidi Ojala ja Ulla-Maija Välikangas sekä Marjaana Pakkala, Soili Juola, Sanna Valtonen, Kirsi Peräaho ja Paula Karjaluoto.

Juhlakentän ilmeen suunnittelu alkoi reilut pari vuotta sitten. Lähtökohtana oli se, että avaralle peltoaukealle pitää saada näyttäviä kokonaisuuksia, yksityiskohtia ja auringon suojaakin.

- Maaseututeema oli esillä alusta lähtien. Kohtaamispaikaksi talkoilla tehdyn ison maitolavan myötä virisi idea kahdesta pienemmästä maitolavasta. Idea jalostui matkan varrella. Heinäseipäät ja -paalit sekä aidat ja maitotonkat tulivat melko nopeasti mukaan. Info-latokin rakennettiin talkoilla, Ojala kertoo. Hän on alan ammattilainen ja toiminut kukkakauppiaana 10 vuotta.

- Välillä käytiin sahaamassa porukalla koivupölkkyjä somisteeksi, Ojala sanoo.

Luonnon kukkia, lupiinia, pihlajaa ja angervoa, yrttiryhmä keräsi pitkin Nivalaa. Varsinainen juhlaportin somistus ja kentän ilmeen toteutus tapahtui lyhyessä ajassa, luonnonmateriaaleista kun on kyse. Viikon ajan ennen juhlia yrttiryhmä työskenteli aamusta iltaan.

Juhani Latvala lahjoitti 200 heinäseivästä, Jarmo Pihlajaniemi antoi heinät ja Tuomas Järviluoma 80 heinäpaalia. Siljamaan Puutarhalta saatiin kukat alttarin ristin juurelle.

Juhlakentän ilmeessä näkyy Nivalan ja herättäjäjuhlien Armossa avarassa -logon värit: sininen, keltainen, valkoinen ja vihreä.

Juhlakentän ilmeen suunnittelu oli Ojalan mukaan antoisa projekti.

- Meillä oli mahtava talkoolaisten joukko tekemässä näitä juhlia. Pieni jännitys oli koko ajan, minkälainen on lopputulos. Talkoissa tutustuin moniin uusiin ihmisiin. Tästä jäi koko yrttiryhmälle mukavat muistot, Ojala sanoo.

Palautetta juhlista on tullut melko vähän. Palautetta voi antaa herättäjäjuhlat.fi-sivuston kautta kohdasta palaute.

Elisa Kujala

 

Palautetta juhlavierailta

”Koskaan herättäjäjuhlilla, joissa olen ollut mukana (Mäntsälästä lähtien) ei ole ollut niin upeaa juhlakoristelua kuin nyt Nivalassa! Maito-maalaispitäjää kuvaava ihana kokonaisuus: jo portti hätkähdytti! Ja luonnonkukat, maitotonkat, vanhat polkupyörät! Maitolaiturit kohtauspaikkoina, heinät seipäillä kesti nojailuni ja antoi varjoa helteessä ja maalaistuoksua! Täydellisen tyylikäs kokonaisuus.”

 

”Nivalan keskusta oli tosi siisti. Kaikki pihat kauniita ja hyvin hoidettuja.”