Lasimeri
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Lasimeri

Lasimeri

Oulun Ylikiimingin harrastajanäyttelijät
käsikirjoitus Toivo Hyyryläinen, ohjaus  Eira Mollberg
Perjantaina 8.7. ja lauantaina 9.7. klo 20, Ylikiimingin kotiseutumuseo
2-näytöksinenNäytelmän kehys on historiallinen

Oululainen radikaalipietismin edustaja Elsa Holmsten (1709–35) on jäänyt kirkkomme historiaan ensimmäisenä kotimaisena nimeltä tunnettuna suomalaisen virsikirjan naisrunoilijana. Hän kirjoitti ruotsiksi neljä virsirunoaan, jotka hänen miehensä Johan Wacklin (1705–66)  käänsi suomeksi vuonna 1736. Niistä elämään on jäänyt nykyisen virsikirjan virsi 307 ”Kiitos olkoon Jumalalle, Karitsalle” (SV 254). Virrestä juontuu näytelmän otsikko Lasimeri viitaten samalla merelliseen Ouluun.

 

Elsa Holmstenin persoonallisuus on kiinnostanut tutkijoita ja kirjailijoita. Hän on uskonnollinen nuori nainen, joka runoilijan tavoin luo niukaksi jääneessä tuotannossaan monikerroksisen kuvan itsestään. Eros ja agape, inhimillinen ja jumalallinen rakkaus ovat sisäkkäin hänen runokielessään.

 

”Elsan rakkaudet” on näytelmää kannattava osaksi fiktiivinen tarina, joka käsittelee roolihenkilöissään esimerkiksi nuorten kipeitä kysymyksiä, uhmaa ja ehdottomuutta. Lasimerellä purjehditaan monin tavoin ristiaallokossa. Tapahtumat silloisessa ”Ruotsin laivassa” ovat tutunomaisia kirkkolaivassa tänäänkin. Raamatuntekstit ja rukoukset ovat peräisin vanhasta vuoden 1701 virsikirjasta.

Ylikiiminkiläisten taidonnäyte

Toivo Hyyryläisen käsikirjoittama Lasimeri-näytelmä on ylikiiminkiläisten näyttelijöiden ja laulajien taidonnäyte. Musiikilla on suuri rooli Elsa Holmstenin elämää kuvaavassa esityksessä.  Näytelmässä käytetään muun musiikin lisäksi Elsa Holmstenin tuntemattomiksi jääneitä, Toivo Hyyryläisen kielellisesti uudistamia virsirunoja.

 

Päähenkilöä, Elsaa esittää Anna-Mari Lämsä ja  Juhanaa Jorma Rokosa. Musiikin ja laulujen ohjauksesta vastaa Leo Rahko.

 

Liput

Lippuja voi varata/tilata ennakkoon 22.6. saakka (klo 12–20) numerosta 045 234 0986 ja verkosta. Lipun hinta on 15 € sisältäen linja-autokuljetuksen Ouluhallin P-alueelta (P4, lähtö klo 19.15) Ylikiiminkiin ja takaisin. Omalla autolla saapuville lipun hinta on 10 €. Liput voi maksaa ennakkoon tilille  553003-232004 (Näytelmä Vesaiset).

 

Näytelmä on osa Ylikiimingin kaupunginosassa järjestettävän Tervastiimaviikon ohjelmaa ja herättäjäjuhlien oheisohjelmaa.

 

Lisätietoja www.tervasvesainen.fi