Kesällä 2020 herättäjäjuhlat Kauhavalla
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kesällä 2020 herättäjäjuhlat Kauhavalla

Kauhavan herättäjäjuhlien 2020 pääsihteeri Petra Kero otti vastaan kartan, johon on merkitty kaikkien pidettyjen herättäjäjuhlien paikan. Kartan luovuttaneet Nivalan herättäjäjuhlien 2019 pääsihteerit Jarmo Vuolteenaho ja Riitta Muiilu olivat kiitollisia ja tyytyväisiä.

Kuva: Jarmo Vainionpää

 

Julkaistu 27.9.2019

 

Nivalan herättäjäjuhlien viimeisenä päivänä, sunnuntaina, tapasivat Nivalan herättäjäjuhlien 2019 pääsihteerit Jarmo Vuolteenaho ja Riitta Muilu Kauhavan herättäjäjuhlien 2020 pääsihteerin Petra Keron vuoronvaihdon merkeissä. Kartta, johon on merkitty kaikki herättäjäjuhlapaikkakunnat 1890-luvulta lähtien, siirtyi Nivalasta Kauhavalle.

Jarmo ja Riitta olivat helpottuneita ja kiitollisia.

- Päällimmäisenä on valtava kiitos sitoutunutta talkoojoukkoa ja seuravieraita kohtaan, jotka ottivat kutsun vastaan. Aina vähän jännittää, mitä sää ja paikkakunnan sijainti vaikuttaa. Mutta näköjään olemme vahvalla alueella, Riitta Muilu totesi.

 

”Etukäteen jännitti vain sää”

Jarmo Vuolteenaho paljasti, ettei häntä jännittänyt etukäteen mikään muu kuin sää.

- Valmistelut hoidettiin niin hyvin kuin mahdollista, ei niitä tarvinnut murehtia. Liikennekin on toiminut pääosin hyvin.

Palaute juhlilta on ollut pääosin kiittävää. Erityisesti on ihailtu kouluympäristön muuttumista somistuksella juhla-alueeksi.

- Meillä on hyvä somistajaryhmä, joka on tehnyt tänne sellaisen monelle tutun lapsuuden maiseman heinäseipäineen ja kukkineen, Riitta Muilu kiittelee.

- Oikeastaan voisimme pitää pidemmät herättäjäjuhlat, nehän loppuvat kun päästään vauhtiin!

Toki pääsihteerien on tunnustettava, että eräs asia meni pieleen.

- Kun juhlia ruvettiin suunnittelemaan, pyrittiin siihen, että vähennetään oheisohjelmia. Siinä epäonnistuimme täysin!

Vakavasti puhuen palautetta on tullut siitä, että ohjelma on mennyt päällekkäin.

- Puheiden pituudeksi on suositeltu kahdeksaa minuuttia, mutta se ylittyi monesti. Tästä johtuen seurat venyvät, ja se vaikuttaa muihin aikatauluihin.

Riitta Muilu ja Jarmo Vuolteenaho kiittelevät kahden pääsihteerin mallia, joka Nivalassa oli käytössä.

- Tehtävä olisi ollut muuten työn ohessa aivan mahdoton.

Juhlien onnistumisessa he eivät väsy korostamaan yhteistyön merkitystä.

- Toimikuntien puheenjohtajiksi pitää saada vastuullisia, yhteistyökykyisiä ihmisiä, jotka osaavat toimia tiimissä.

Työtä on helpottanut mahdollisuus keskusteluun.

- Olemme käyneet asioita aktiivisesti läpi juhlatoimikunnan puheenjohtajan Sanna Jukkolan kanssa, ja samoin Herättäjä-Yhdistyksen herättäjäjuhlajärjestäjä Simo Korkalainen, itse aikoinaan Nilsiän juhlien pääsihteerinä toiminut, on ollut tärkeä tuki.

Kumpikaan pääsihteeri ei kadu sitä, että otti kolme vuotta sitten haasteen vastaan.

- Toki sitä nyt vähän miettii, mitä kaikkea sillä vapaa-ajalla tekee, mitä tämän jälkeen saa. Mutta eiköhän se mene johonkin muuhun yhteisten asioiden hoitamiseen, Jarmo Vuolteenaho sanoo.

Riitta Muilu arvelee, että olo on varsin tyhjä juhlien ollessa lopullisesti ohi.

- Kun kenttä on tyhjä, rakenteet purettu, rekat lähteneet Kauhavalle, loppuraportti kirjoitettu, kiitossunnuntai pidetty…

Nivalan herättäjäjuhlien kiitosjuhla pidetään sunnuntaina 20.10. Silloin messussa saarnaa tulevien Kauhavan herättäjäjuhlien juhlatoimikunnan puheenjohtaja, kirkkoherra Jyrki Jormakka.

 

Ensi vuonna Kauhavalla

Seuraavat herättäjäjuhlat järjestetään Kauhavalla 3.−5.7.2020 otsikolla ”Siipeis suojaan”. Kauhavan juhlien pääsihteeri Petra Kero oli Nivalassa opintomatkalla.

- Hyvillä mielin lähden täältä kotiin, täällä on kaikki sujunut hienosti ja asiat mietitty tarkkaan etukäteen.

Erityisesti Petra ihailee juhlavieraiden saamaa ystävällistä vastaanottoa.

- On varmasti täälläkin ollut tiukkoja tilanteita, mutta talkooväen positiivisuus on ollut ihana nähdä. Hyväntuulisuus ja ystävällisyys säilyy. Siinä on meille opiksi ottamista.

Toinen tärkeä kokemus on yhteisöllisyys, joka näkyi Nivalassa ja joka näkyy jo Kauhavalla.

- Sellainen yhteen hiileen puhaltaminen on äärettömän iso asia.

Nivalan juhlat pidettiin koulun ympäristössä, Kauhavalla mennään lentokentälle.

- Kauhavan lentokenttäympäristö on aika karu, joten somistukseen pitää panostaa. Täällä olen kiinnittänyt paljon huomiota kukkiin ja heinäseipäisiin. Ja maitolaiturit ovat ihania, on nähty vaivaa.

- Lentokenttäympäristökin on tavallaan ”kouluympäristö”, koska siellä on Lentosotakoulun tiloja: luokkahuoneita ja toimistoja. Haasteita siinä on infrastruktuurin kanssa, mutta ei mitään sellaista, ettei ongelmista selvittäisi.

Herättäjäjuhlat tavallaan testaavat paikan, koska Suviseurat siirtyvät jatkossa pidettäviksi lentokentillä ja Kauhavalla ne järjestetään muutama vuosi herättäjäjuhlien jälkeen.

Petra Kero haluaa kuitenkin lähettää erikoisia terveisiä juhlavieraille.

- Ottakaa sateenvarjo mukaan, satoi tai paistoi! Puuton asvalttikenttä on helteellä todella kuuma, vaikka toisaalta sateen sattuessa se kyllä kestää.

Kaisa Viitala