Kauhavan herättäjäjuhlat siirtyvät vuodella
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kauhavan herättäjäjuhlat siirtyvät vuodella

Julkaistu 25.4.2020

Kauhavan herättäjäjuhlien järjestämistä siirretään vuodella eteenpäin. Asiasta päätti Herättäjä-Yhdistyksen hallitus kokouksessaan lauantaina 25.4.2020 (teknisten ongelmien vuoksi kokous jatketaan su 26.4.klo 18).

Samalla päätettiin alustavien neuvottelujen perusteella siirtää Joensuun ja Seinäjoen herättäjäjuhlia vuodella eteenpäin. Muutokset menevät vielä kunkin kaupungin ja seurakuntien luottamuselinten käsiteltäväksi. Valtioneuvosto kertoi aikaisemmin viikolla, että yli 500 henkilön yleisötapahtumat kielletään ainakin heinäkuun loppuun asti.

- Kauhavan herättäjäjuhlat oli tarkoitus pitää 3.–5.7.2020. Juhlien uusi ajankohta on 2.–4.7.2021. Valmisteluissa ovat sadat vapaaehtoiset tehneet valtavasti töitä jo pitkään. Halusimme, että tämä työ ei valuisi hukkaan vaan pääsisimme viettämään herättäjäjuhlat myöhemmin, kertoo Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen.

- Vaihtoehtoina olivat myös juhlien peruttaminen kokonaan tai siirtäminen elokuulle. Kuukaudella myöhempään järjestettäviin juhliin nähtiin liittyvän monia riskejä, kuten yleisötapahtumien rajoitusten mahdollinen jatkuminen Suomessa. Kauhavan kaupungin ja seurakunnan kanssa käydyssä keskusteluissa selvisi, että siirto vuodella voisi sopia myös heille. Siirto nähtiin mahdollisena myös Joensuussa ja Seinäjoella. Herättäjä-Yhdistyksen vuosikokous päätettiin siirtää pidettäväksi Tampereella 12.9.2020, kertoo Juntunen.

Herättäjäjuhlat ovat Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa vaikuttavan herännäisyyden vuosittainen hengellinen kesäjuhla. Niihin osallistuu noin 20 000 kävijää viikonlopun aikana. Juhlien pääohjelmassa on mm. useita seuroja, joissa vuorottelevat yhdessä veisattavat Siionin virret ja lyhyet seurapuheet. Herättäjäjuhlat on järjestetty vuodesta 1893 lähtien ja juhlat on aikaisemmin jouduttu perumaan vain kaksi kertaa sodan takia. Herättäjäjuhlien järjestämisestä vastaavat yhteistyössä Herättäjä-Yhdistys, seurakunta ja kaupunki.

 

Körttiradio toteuttaa ”etäherättäjäjuhlat” verkossa siirrettyjen juhlien tilalla

Herättäjäjuhlien Körttiradio toteutetaan herättäjäjuhlaviikonloppuna 3.–5.7.2020 varsinaisten juhlien aikaan siirrosta huolimatta. Netin kautta toteutettavilla ”etäherättäjäjuhlilla” tulee olemaan herättäjäjuhlien seurat perinteisen ohjelman mukaisesti sekä monipuolista oheisohjelmaa. Körttiradio lähettää ohjelmaa kellon ympäri.

 

Taloudelliset menetykset raskaat

Herättäjäjuhlien siirtyminen vuodella eteenpäin aiheuttaa Herättäjä-Yhdistykselle merkittäviä taloudellisia menetyksiä.

- Herättäjä-Yhdistykselle suurimpia tulolähteitä ovat kolehdit ja lahjoitukset. Elämme niin sanotusti kansan karttuisan käden varassa. Kun seurojen ja kirkkopyhien lisäksi herättäjäjuhlien järjestäminen estyy, jää kolehtituloja sekä myynti- ja järjestelytuloja saamatta useita satoja tuhansia euroja kevään ja kesän ajalta. Jouduimme valitettavasti päättämään välttämättömiin säästöihin tähtäävien yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamisesta samalla, kun vetoamme ihmisiin, että he tukisivat Herättäjä-Yhdistystä taloudellisesti tänä vaikeana aikana, kertoo toiminnanjohtaja Juntunen.

Lisätietoja:
•    Hallituksen päätökset: Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen (050 337 1535, **@**)
•    herättäjäjuhlat: Herättäjä-Yhdistyksen yleissihteeri Kalle Hiltunen (040 577 9195, **@**), Kauhavan herättäjäjuhlien pääsihteeri Petra Kero (045 6577 238, **@**), Kauhavan herättäjäjuhlien juhlatoimikunnan puheenjohtaja, kirkkoherra Jyrki Jormakka (040 505 7415, **@**)