Penkkitalkoot Lapualta 2014
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Penkkitalkoot Lapualta 2014

Penkkitalkoot Lapualla 2014.

Kuva: Benjam Pöntinen

Päätösseurojen jälkeen juhlakansa kokoaa kentältä seurapenkit. Tämän videon on kuvannut Lapuan herättäjäjuhlilla 2014 Martti Tamppari.

 

Tässä muodossaan juhlat päättävät talkoot ovat olleet olemassa 1970-luvulta alkaen, mutta talkootyönä penkkejä on tietysti kentälle tuotu ja viety varmasti jo aivan ensimmäisistä juhlista 1893 asti.

Herättäjäjuhlakentälle levitetyt penkit ovat 5 metriä pitkiä, 2 tuumaa paksuja ja 6–7 tuumaa leveitä, höylättyjä ja painekyllästettyjä penkkilankkuja. Suurin osa lankkuja varten tarvitusta puusta saatiin talkoilla Ylistaron metsistä 1967.

Herättäjäjuhlien oma penkkikalusto oli käytössä ensimmäistä kertaa vuoden 1968 herättäjäjuhlilla Ylistarossa. Aikaisemmin oli tapana vuokrata kulloisenkin juhlapaikkakunnan sahalta penkkilankut. Tämä tarkoitti höyläämättömiä, tikkuisia ja pihkaisia lankkuja, joita varten oli iso työ nikkaroida penkkipukit joka vuosi. Vuoden 1968 herättäjäjuhlille saatiin penkkikalustoon myös metalliset penkkipukit, jotka ovat osoittautuneet kestäviksi.

Joskus penkit pääsevät lainaan muille suurille juhlille, esimerkiksi evankeliumijuhlille, lähetysjuhlille ja kuninkuusraveihin. Pääasiassa niitä on vuosikymmenten ajan kuitenkin kulutettu kolmena herättäjäjuhlien heinäkuisena päivänä. Penkkien ääreen on polvistuttu loppurukoukseen päätösseurojen jälkeen kuin alttarikaiteen viereen ikään, penkistä tukea ottaen noustu veisaamaan ”Herraa hyvää kiittäkää”, ja juhlien lopulliseksi päätökseksi kannettu penkit pinoihin kentän laidalle.

Jos Jumala suo, herättäjäjuhlat pidetään 2.-4.7.2021 Kauhavalla. Olisiko mukava tietää, että jossakin juhlakentällä on penkki, jossa on laatassa oma tai läheisesi nimi tai muu tärkeä teksti, vaikkapa lempisiioninvirtesi? Voit tukea nyt koronan kurittamaa Herättäjä-Yhdistystä lunastamalla tällaisen nimikkolaatan. Lue lisää yhdistyksen sivuilta.