Markku Lumio
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Markku Lumio

Puhe pdf-muodossa

Perjantai 2.7.2021
aattoseurat klo 18.00
Markku Lumio

Hyvät juhlavieraat lähellä ja kaukana,

Virtuaaliset herättäjäjuhlat pidetään Kauhavalla kesällä 2021 ”Siipeis suojaan” -tunnuksen alla. Teema sopii hyvin myös Kauhavan pitkään ilmailuhistoriaan. Alun perin suunniteltu juhlapaikka oli entisen lentosotakoulun alue.

Nykyinen Kauhavan kaupunki perustettiin kuntaliitoksella 1.1.2009. Tuolloin Alahärmä, Ylihärmä, Kauhava ja Kortesjärvi perustivat Kauhavan kaupungin. Neljän taajaman välillä on helppo liikkua ja jokaisessa riittää näkemistä. Kaikissa niissä on myös oma kirkko ja kappeliseurakunta.

Hyvät kuulijat,

Kauhavalla körttiläisyys on hyvin arkista, siitä ei tehdä numeroa. ”Ylihärmän herännäisyys oli elämäntapa — vaatimusten suhteen erityisen lempeää ja vapaata”, kirjoitti ylihärmäläissyntyinen Jaakko Elenius kirjassaan Härmän vikuri.  Ihmiset ovat vaatimattomia mutta vahvoja, sanansa mittaisia. Täällä körttiläisyys kestää ja kantaa, se on sellaista hiljaista uskoa, kodin tuoma taustavoima, joka antaa rohkeutta ja uskoa mennä eteenpäin.

Vahva tulevaisuudenusko ja eteenpäin menemisen voima näkyy erityisen selvästi yrittäjissämme. Työnteko on ollut aina normaalia elämää ja kuulunut lapsillekin jo varhain. Nämä työmoraalin tulokset näkyvät tänäkin päivänä kaupunkimme aktiivisessa yrityskentässä.

Arvoisa radioyleisö,

Kauhava on yli 15 000 asukkaan teollisuuskeskus Etelä-Pohjanmaalla. Kaupunki on tunnettu korkeaa teknologiaa hyödyntävistä, kansainvälisiin kärkiyrityksiin kuuluvista metalli- ja puutuoteteollisuuden yrityksistä, kasvavasta matkailuyrittäjyydestä, valtakunnan kärkikaartiin kuuluvasta alkutuotannosta ja turkistaloudesta. Perinteistä käsityötaitoa Kauhavalla edustavat Lankava Oy ja kirkkoa vastapäätä oleva Iisakki Järvenpää Oy:n puukkotehdas.

Meillä on 1500 yritystä ja lisää mahtuu! Yritteliäisyys näkyy myös hyvänä työllisyystilanteena; toukokuun työttömyysaste oli 6,3 %. Kaupungin talous on tasapainossa, vaikka vuosina 2018–2023 kaupunki investoi noin 40 miljoonaa euroa uusiin tai peruskorjattaviin kouluihin. Lisäksi parhaillaan rakennetaan uutta hyvinvointikeskusta Kauhavalle.

Toivotan kaikille hyviä juhlapäiviä — poikkeuksellisesti toteutettuna.

Tervetuloa Kauhavalle myöhemmin!

Vastausvirtenä Siionin virsi 98

Markku Lumio.

Kuva: Egon Saar


pdf liite

Puhe pdf-muodossa.