Pia Ruotsala
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pia Ruotsala

Puhe pdf-muodossa.

Lauantai 3.7.2021
lähetysseurat klo 15.30
Pia Ruotsala

 

Lähdimme Kauhavalta Suomen Lähetysseuran kautta lähetystyöhön vuonna 2003, ensin neljäksi vuodeksi Jordaniaan, sitten yhdeksitoista vuodeksi Viroon ja nyt viimeisimmäksi vuosi sitten Kambodžaan. Ennen lähtöä Suomen kirkon etätöihin sain palvella Kauhavan seurakunnassa ja siksi tässä Kauhavan kirkon pihassa on kotoinen olo.

Joka kerta olemme saaneet lähteä siipien suojista, johon on kuulunut turvallinen yhteys, myötätuntoinen kannattelu, myötäeläminen, esirukous ja yhteiseen missioon sitoutuminen taloudellisesti. Aivan erityinen merkitys on ollut sillä, että Suomen seurakunnissa on rukoiltu matkalaukkulastemme puolesta ja olemme saaneet tulla perheenä näkyväksi, kannetuksi ja siunatuksi. Mielikuva perhettä suojaavista siivistä on antanut voimia myös kirkon perheneuvonnan kehittämiseen eri maissa.

Ikävöitkö sinä kokemusta sellaisesta turvasta ja yhteydestä, jossa saa olla haavoittuvainen — ihmisen kokoinen ja tulla rakastetuksi, vastaanotetuksi omana itsenään?

Kauhavan seurakunnassa minut rakastettiin joukkoon. Samaa siipien suojaa minuuttani kohtaan olen kokenut myös Kambodžassa ja herännäisseuroissa. Tuota kuvaa Jumalan perheväestä kumppanikirkkojen työtoverit ovat minulle kirkastaneet. Kambodžan kirkon johtaja Tuch Sreyleak totesi hiljattain: “Kansamme on köyhä ja sen pitää saada keskittyä toimeentuloon. Emme voi jäädä odottamaan, että ihmiset tulisivat kirkkoon, vaan meidän on vietävä kirkko ihmisten luo — pelloille, tehtaisiin ja kaikkialle. Meidän on annettava jokaiselle kirkon jäsenelle teologista koulutusta, jotta he osaavat vastata ihmisten kysymyksiin Jumalasta siellä missä ovat.” Teologisen koulutuksen lisäksi pääosin buddhalaisessa Kambodžassa alamme nyt kouluttaa kirkon perheneuvojia kyliin, joissa perheet hakevat apua riitoihin, riippuvuuksiin, perheväkivaltaan ja lasten kasvatuskysymyksiin. Tukea haluavat tarjota kristityt, jotka silmät loistaen odottavat koulutuksen alkua. Kambodžassa kristittyihin luotetaan, sillä he auttavat. Kirkko tunnetaan diakonisesta palvelustaan silloin, kun tulva vie sadon, myrsky vie talon tai riita rikkoo perherauhan. Kärsivä ei jää yksin.

Jokainen ihminen, perhe ja kansa kantaa jonkinlaista kipua. Perheneuvonnassa tuon kivun kohtaaminen merkitsee usein sanoittamista ja tällä hetkellä työssäni Kambodžassa se tarkoittaa kokonaan uuden, khmerinkielisen sanaston luomista sisäisen maailman kuvaamiseen. Lähetystyössä ja perheneuvonnassa kuljetaan ihmisten rinnalla, etsitään kulttuurisesti sopivia tapoja kunnioittavaan dialogiin ja ikävöidään yhdessä.

Kauhavan herättäjäjuhlat oli tarkoitus pitää entisen lentosotakoulun kentällä. Lentosotakoulu ja Suomen sodat ovat merkittävä osa kauhavalaista identiteettiä, mutta ei koko totuus Kauhavasta. Viron miehityshistoria, Kambodžan kansanmurha tai palestiinalaiskirkon kokema sorto ovat kaikki mieltä järkyttäviä kansallisia traumoja, mutta ei koko totuus näistä maista. Näiden narratiivien ja kauhukertomusten rinnalle voi alkaa kehittyä tarina toivosta ja selviytymisestä, kun voi luottaa itsensä rakkauden varaan eli siipien suojaan.

Menneisyytemme ei määrittele tulevaisuuttamme, kun tulemme siitä tietoisiksi ja alamme työstää sitä historiallista taakkaa, joka siirtyy polvesta polveen. Vain suojassa ja turvassa uskaltaa alkaa katsella itseään kokonaisena. Oma syntisyys, väkivallan perintö, itsekkyys ja lähimmäiselle tehty vääryys tulee todeksi suhteessa. Turvallisessa peilissä eli suhteessa toiseen — ihmiseen ja Kristukseen, tulemme näkyväksi. Kun ei tarvitse pelätä omaa kelpaamattomuuttaan, voi luottaa itsensä armon varaan ja kasvaa omaksi itsekseen. Kambodžalaisten omaehtoisuutta toivomme ja sen eteen me Ruotsalat teemme työtä luottaen tehtävämme rakastavan Jumalan käsiin.

Tarvitsemme ihmisinä, kirkkoina ja kansoina toisiamme. Ikävöimme suojaavaan yhteyteen.

Tarvitsemme kokemusta siitä, että emme ole Kambodžassa, Virossa tai Jordaniassa yksin pienenä vähemmistökirkkona, vaan yhteydessä toisiimme Kristuksen kautta.

Sinua tarvitaan tähän yhteiseen missioon, sillä sinut on kutsuttu tuomaan toisille siipien suojaa ja elämään joka päivä yksin armosta.

Vastausvirtenä Siionin virsi 179.

Pia Ruotsala.

 


pdf liite

Puhe pdf-muodossa.