Arvi Kallio
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Arvi Kallio

Puhe pdf-muodossa.

Sunnuntai 4.7.2021
Päätösseurat klo 13.00
Arvi Kallio

Läheiset kuulijani. Pitkän elämäni aikana on mieleeni jäänyt monia hetkiä. Saanhan mainita niistä joitain. Muistan ajat sitten radiohaastattelun, jossa haastateltiin raamatunkääntäjää. Kun tuli esille hän oli ollut mukana monessa käännöksessä, haastattelija kysyi häneltä: mitä käännöstä hän pitää parhaimpana. Hän vastasi aivan välittömästi: äitini raamatunkäännös on ollut parhain.

Minun äitini lapsuuskoti on ollut tämän juhlakentän pohjoislaidalla. Ja aivan varhaisimmasta lapsuudesta muistan, että äitini Ylihärmän kodissamme usein hyräili jotain virttä arkisia askareita tehdessään. Olen myöhemmin ymmärtänyt, että ne hyräilyt olivat Siionin virsien hyräilyjä.

Ja mieleeni on piirtynyt hetkiä, jolloin isäni otti esille pyhäaamulla kuvallisen perheraamatun. Ja kertoi minulle mistä aukeaman kuvat Raamatusta kertoivat. Kyllä kaikki tämä on ollut elämässäni parhainta teologista koulutusta. Olen usein kertaillut psalmin 78 jaetta, jossa psalmin kirjoitta viestittää, "mitä isämme ovat meille kertoneet, sitä me emme heidän lapsiltansa salaa, vaan me kerromme tulevalle polvelle Herran ylistettävistä teoista.

Olen saanut olla pappina Ylistaron seurakunnassa ja maakunnassakin noin 6O-vuotta eläkevuodet mukaan luettuina. Meidän kirkkomme alttaritaulu kertaa kirkastusvuori tapahtumasta. Jeesushan oli siellä kolmen opetuslapsen kanssa mutta yht’äkkiä heidän mukaansa ilmestyi Mooses ja Elia. Raamattu ei kerro heidän keskustelustaan mitään muuta kuin Pietarin toteamuksen Jeesukselle: Herra, meidän on tässä hyvä olla, teenkö tähän kolme majaa, teenkö tähän kolme majaa: sinulle yhden, Moosekselle yhden ja Elialle yhden. Tuohon päättyi heidän yhteinen hetkensä, ja oli palattava alas vuorelta.

Ystävät, meidän juhlahetkemme päättyy pian. Emme me tiedä ketkä ovat olleet mukana kuuloetäisyydellä, mutta taivaan lsän kirjoissa jokainen mukana ollut löytyy.

Muistan lapsuudesta syyskesän hetken, jolloin isäni tuli ulkoa sisään ja sanoi, että jos taivas selkenee ja tuuli tyyntyy, on vaarana, että ensi yönä tulee halla. Muistiini on jäänyt, mitenkä silloin viljapeltojen laidoille sytytettiin tulia, että savu olisi verhonnut ja suojellut tuleentumassa olevia viljavainioita. Ne hetket olivat hallantorjunta hetkiä ja tulia. Kun olemme joutuneet toteamaan, että Jumalan sana ääreen kokoontuu aina vain pienempi mukana oleva kuulijakunta, kyllä tämä aika kaipaa entistä enemmän hallantorjuntarukouksia.

Muistammeko raamatusta kohdan, jossa kerrotaan opetuslasten veneellä ylittäneen Genesaretin järveä. Yht’äkkiä nousi kova myrsky, niin että opetuslapset pelkäsivät hukkuvansa. Silloin heille ilmestyi Jeesus, joka sanoi: "Olkaa turvallisella mielellä, älkää peljätkö, minä se olen." Opetuslapset pääsivät turvallisesti rantaan. Eikö, ystävät, meillä ole ollut viime aikoina monia rukouksen aiheita. Kyllä mekin saamme olla turvallisella mielellä, jos annamme asiamme ja pelkomme Taivaan lsän hoitoon.

Olen saanut lomillani johdatella monen monet kerran ryhmiä ulkomaille, useimmin Israeliin. Kuitenkin viimeisin oli sotaveteraanien matka Petroskoihin. Siellä meille monille tuttu Maria Kajava kertoi perheensä vientiä Siperiaan kukin eri paikkaan. Pian Maria-puoliso ja lasten äiti oli saanut tietää, että hänen perheensä ei ole enää elossa. Mutta Maria jatkoi, että hänelle on tullut ihmeelliseksi voimanlähteeksi Jeesuksen sanat Lasaruksen haudalla: "Minä olen ylösnousemus ja elämä, joka elää ja uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin, eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole.” Ystävät, tokko koskaan olen tuntenut Jumalan sanan olevan niin elävä kuin sinä hetkenä. Koin ja koimme, jollain tavalla samaa kuin Jaakob siellä erämaassa, kun hän unesta herättynään sanoi: "Tässä on varmaan Jumalan huone ja taivaan portti.”

Ystävät, Luukkaan evankeliumissa kerrotaan, miten kaksi opetuslasta saivat tehdä matkaa yhdessä Jeesuksen kanssa. Tuossa eronhetkessä opetuslapset pyysivät: "Jää luoksemme, sillä ilta joutuu ja päivä on jo laskemassa. Jeesus jäi heidän luokseen ja siunasi heidät."

Vastausvirtenä Siionin virsi 55.

Arvi Kallio.

 


pdf liite

Puhe pdf-muodossa.