Milloin opin lapsen lailla
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Milloin opin lapsen lailla

Julkaistu 3.7.2021

 

 

Lasten psykiatriaa tehdään ei vain lasten kanssa vaan lasten ja perheiden kanssa, kertoo lasten psykiatrian dosentti Mirjami Mäntymaa. Hän on saapunut Kauhavalle puhumaan lauantain iltaseuroissa, nyt ensimmäistä kertaa juhlapuhujana. Mäntymaa työskentelee tällä hetkellä Oulun yliopistollisen sairaalan lasten psykiatrian ylilääkärinä.

- On tärkeää kuulla lasta ja lapsilla on pienestä pitäen jo omia huolenaiheita, jotka täytyy tulla kuulluksi.

Lasten ja aikuisten ero psykiatriassa on selkeimmin siinä, että lapsella on monia omia ympäristöjä, jotka vaikuttavat hänen hyvinvointiinsa. Työtä täytyy tehdä yhdessä lapsen lähipiirin, kuten perheen ja koulun tai päiväkodin kanssa. Toisena tärkeänä piirteenä lasten psykiatriassa Mäntymaa nostaa puhumisen lapsen omalla kielellä.

- Mitä pienempiä lapsia, sitä enemmän he kertovat omalla toiminnallaan kertovat mistä on kysymys. Meidän täytyy olla virittäytyneitä lapsen maailmaan ja lapsen näkökulmaa tutkimaan.

Koronatilanne on luonnollisesti vaikuttanut myös lasten psykiatrien työhön. Lasten ja perheiden ahdistuneisuus paheni viime vuonna, kun tilanne pitkittyi. Mäntymaa kertoo kuinka avuntarve ja jopa kiireellisen avun tarve on lisääntynyt ja perheet ovat joutuneet koville. Etäkoulussa on hankalampi saada yksilöllistä opetusta ja se kuormitti myös vanhempia, kun he valvoivat lapsiaan omien etätöidensä sivussa. Vaikka tämä on ollut perheille todellakin rankkaa, on perheen lisääntynyt yhteinen aika voinut olla lasten mielestä mukavaakin, pohtii Mäntymaa.

 

Herättäjäjuhlat ovat Mäntymaalle ja heidän perheelleen jokakesäinen perinne. Omien sanojensa mukaan Mäntymaa on ”rakastettu liikkeeseen” puolisonsa kautta ja hän harmitteleekin, kun viime vuonna juhlat jouduttiin muuttamaan täysin virtuaalisiksi. Mäntymaa puolisoineen on  tänä vuonna virittäytynyt kotoa käsin herättäjäjuhlatunnelmaan pihaseurojen myötä ja hän iloitseekin, että teknologia mahdollistaa juhlien seuraamisen kauempaakin.

- Juhlat ovat tärkeä osa meidän perheemme kesää.

 

Petro Pitkänen