Alttarissa on monenlaista symboliikkaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Alttarissa on monenlaista symboliikkaa

Julkaistu 3.7.2021

 

 

Herättäjäjuhlien alttarin suunnittelivat ja valmistivat Johanna ja Mikko Ylihärsilä Kauhavalta. Valkoiseksi maalatussa puisessa alttarissa on seitsemän ristiä.

– Risteissä voi nähdä Golgatan risteineen ja kun oli tarkoitus, että juhlat olisi pidetty lentokentällä, alttari olisi myös kunnianosoitus heille, jotka ovat lähteneet sieltä viimeiselle lennolleen, kertoo Johanna Ylihärsilä, joka sai idean alttarin mallista jo Nivalan herättäjäjuhlilla.

Mikko Ylihärsilällä oli mielessään kauhavalainen sotilaslentäjä, joka menehtyi 60 vuotta sitten lento-onnettomuudessa. Tapauksen vuosipäivä oli Kauhavan herättäjäjuhlien aikaan lauantai 3. heinäkuuta.

– Muut ristit ovat kunnianosoitusta sankarivainajille, muillekin kuin sota-aikaisille.

Ristien asettelu muistuttaa myös lentolaivueen muodostelmaa. Eri kokoiset ristit symboloivat aikaa ja sukupolvien jatkumoa.

– Mitä isompi risti on, sitä lähempänä se on sukupolvien ketjussa itseäni. Isoimpaan ristiin liittyy kaksi ajatusta: onko se Jeesus vai olenko se minä? Tietenkin ajatuksena on se, että Jeesuksen risti on siitä vielä suurempi, Mikko Ylihärsilä sanoo.

Juhlien tunnus Siipeis suojaan on kaiverrettu alttariin. Tunnus näkyy valon ja varjon mukaan, välillä selvemmin ja välillä haaleammin.

– Emme halunneet käyttää väriä, koska näin siihen jäi pieni ja herkkä ote, kuten enkelin siivellä. Kun valoa on paljon, voi ajatella niin, että silloin ihmisellä menee hyvin eikä siipien suojalle ole tarvetta. Kokonaan varjossa taas ihminen ei näe siipien suojaa, vaikka sitä tarvitsisi. Kun on valon ja varjon vaihtelua, silloin sen näkee selkeästi, Mikko Ylihärsilä kuvailee.

Alttarin jatkokäyttöä ei ole mietitty, mutta Johanna Ylihärsilä lupaa, että se lahjoitetaan Kauhavan seurakunnalle, jos seurakunnalla on sille käyttöä.

 

Outi Rantala

Alttarin ristiasetelma.

Kuva: Timo Perälä.

Johanna ja Mikko Ylihärsilä.

Kuva: Matti Saarela

Lauantain päiväseurojen aikaan valon ja varjon vuorottelu toi puhujanpöntön Siipeis suojaan -tekstin selkeästi esiin. Puhumassa Satu Linko.

Kuva: Jarmo Vainionpää