Musiikin esittäminen on ihmisten kohtaamista – paikasta riippumatta
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Musiikin esittäminen on ihmisten kohtaamista – paikasta riippumatta

Julkaistu 3.7.2021

 

 

Lauantai-illan kruunaa Viitasen Pian ja J. Jyrän yhteiskonsertti Kauhavan kirkossa. Kuten tiedämme, on tapahtuma-ala ollut erityisen hankalassa tilanteessa koronan vuoksi. Myös molemmilla artisteilla on ollut keikkataukoa ja konsertoimaan pääsemistä on odotettu. Hankaluuksiakin tosin keikkalavoille palaaminen on aiheuttanut:

- Käsittämätöntä. Kaikki rutiinit oli hukassa, en osannut pakata ja keikkavaatteet jäikin kotiin, naurahtaa Jyrä

Viitaselle pitkästä aikaa esiintymään pääseminen on tuntunut merkitykselliseltä.

- Näin pitkää keikkataukoa ei ole minulla ollutkaan ikinä, se on tuntunut ihanalta ja tarpeelliselta. Kun keikkataukoa on kestänyt melkein vuoden, rupeaa miettimään mitä tämä oma työ oikeastaan on?

Viitanen on päässyt tänä kesänä esiintymään jo muutamilla keikoilla ennen Herättäjäjuhlia, mutta Jyrälle tämä on ensimmäinen esiintyminen tänä kesänä. Jyrä onkin tuttu esiintyjä Herättäjäjuhlilla, mutta hänelle juhlilla esiintyminen on aina erityistä. Hän kokee olevansa henkisesti ”kotikentällä”, kun pääsee esiintymään herättäjäjuhlayleisölle. Paikkana Kauhava, ja erityisesti Kauhavan kirkko, on myös Jyrälle tärkeä, omien laskujensa mukaan hän on ollut täällä seitsemissä hautajaisissa ja kaksissa häissä.

- Täällä on ollut elämän koko kirjo.

Konsertissa kuullaan Jyrältä uutta täysin julkaisematonta materiaalia, korona kun on vaikuttanut studiotyöskentelyynkin omalla tavallaan. Pienissä tiloissa kun ei oikein kehtaa lähekkäin pitkiä aikoja viettää, edes pienellä porukalla. Striimikeikkoja hän on kuluneena vuotena päässyt tekemään, mutta edellisen kerran yleisön eteen on päästy viime vuoden elokuussa.

 

Viitasen Pia on keskittynyt kuluneena vuotena uusien kappaleiden työstämiseen, joista yksi kuullaankin illan konsertissa. Hän toivoo, että pääsee ensi vuoden alkupuolella äänittämään uutta tuotantoaan. Syksyksi hän jää keikkatauolle, jälkikasvun syntyminen kun vaikeuttaa keikkailuelämää. Herättäjäjuhlilla esiintymistä Viitanen ei koe sen erilaisemmaksi kuin esimerkiksi baarikeikkojakaan. Hän kokee musiikkinsa sopivan yhtä lailla kirkkoon kuin kapakkaankin

- Konserteissa oleellista on ihmisten kohtaaminen ja musiikin äärelle pysähtyminen. Paikasta riippumatta me soitetaan ihmisille musiikkia.

Viitasen Pian soundcheckiä kuunnellessa ymmärtää hyvin, mitä hän tarkoittaa. Kitaran, harpun ja flyygelin yhteissoitto vie mielen maagisiin tunnelmiin ja sen äärellä sielu todella lepää. Ihminen kaipaa kulttuuria ja onneksi pystymme tuomaan palasen tuota tunnelmaa jokaisen koteihin streamin välityksellä.

 

Petro Pitkänen

Viitasen Piian konsertti välitettiin Körttiradioon.

Kuva: Timo Perälä

J. Jyrä.

Kuva: Timo Perälä

Viitasen Piia.

Kuva: Timo Perälä