Mitkä herättäjäjuhlat
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Mitkä herättäjäjuhlat 2022

Herättäjäjuhlien juhlatorilla NIvalassa 2019.

Kuva: Jouko Lassila

Herättäjäjuhlat ovat yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suurimmista hengellisistä kesäjuhlista, joka järjestetään aina eri paikkakunnalla. Järjestäjinä ovat Herättäjä-Yhdistys ja paikallinen seurakunta kumppaninaan paikkakunta / kaupunki.

Ensimmäiset herättäjäjuhlat järjestettiin Ylistarossa, Juho Malkamäen talossa, vuonna 1893. Ne muodostuivat vuotta aiemmin perustetun kustannusosakeyhtiö Herättäjän vuosikokouksen ympärille. Sittemmin juhlat on järjestetty vuosittain eri puolilla Suomea sotavuosia 1941, 1944, 2020 ja 2021 lukuunottamatta. Vuosien 2020 ja 2021 juhlat tosin toteutettiin etäjuhlina verkossa, joten Joensuun juhlat ovat järjestyksessä 128.

Juhlajärjestelyt

Juhlat vietetään säästä riippumatta taivasalla, juhlakentällä. Kentälle on rakennettu noin kuusi kilometriä penkkejä ja niiden tuntumaan ruoka- ja kahvipisteet, vessat ja juhlatori.

Juhlajärjestelyistä vastaavat juhlapaikkakunnan kunta, seurakunta ja Herättäjä-Yhdistys. Järjestelyt toteutetaan pääosin talkoovoimin, ja kaikkineen talkoolaisia tarvitaan noin 1500.

Juhlien ohjelma

Ohjelman perusrunkona ovat seurat. Noin tunnin mittaisissa seuroissa vuorottelevat lyhyet puheet ja virret, joita veisataan säestyksettä heränneiden omasta Siionin virret -nimisestä virsikirjasta. Seurojen lisäksi juhlilla on oheisohjelmaa lapsille ja nuorille sekä mm. erilaisia tapaamisia, konsertteja jne.

Juhlien kohokohtia ovat lauantain päiväseurat, jotka alkavat virrellä Jumala ompi linnamme, sunnuntain jumalanpalvelus ja sunnuntain päätösseurat. Päätösseurojen viimeisen puheen lopuksi juhlaväki vaipuu polvirukoukseen, jonka jälkeen noustaan seisomaan ja veisataan kiitosvirsi Herraa hyvää kiittäkää. Sekä Jumala ompi linnamme että polvirukous juontavat juurensa herännäisyyden historiassa merkityksellisiin Kalajoen käräjiin 1830-luvulla.

Välittömästi virren jälkeen juhlavieraat auttavat juhlien purkutalkoissa kantamalla penkkilaudat ja niiden metalliset jalkapukit pinoihin kuljetettaviksi seuraavan vuoden juhlapaikkakunnalle.

 

Vuoden 2021 herättäjäjuhlat toteutettiin virtuaalisesti Kauhavalta, kirkon luo rakennetulta pienoisjuhlakentältä.

Kuva: Jarmo Vainionpää