Perjantai-illan piknikillä sai jokainen olla omanlaisensa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Perjantai-illan piknikillä sai jokainen olla omanlaisensa

Jaakko Löytty soittaa kitaraa

Ilosaaren piknikillä esiintynyt Jaakko Löytty ei ole laskenut, monillako herättäjäjuhlilla on ollut mukana, mutta paljon niitä on kertynyt. Herättäjäjuhlien yhdeksi vahvuudeksi Löytty kokee sen, ettei tarvitse pelätä tulevansa arvostelluksi huonon opin takia. Kuva: Ilpo Kettunen

Ilta-auringon valo, heinäkuun lämpö, levollinen tunnelma ja yhdessäolo. Niistä koostui herättäjäjuhlien perjantai-iltainen piknik Ilosaaressa. Viihdykettä musiikin muodossa tarjoilivat muun Jaakko Löytty ja Tapani ja Pirkko Nuutinen Herran pieksut -yhtyeen kanssa.

Suomussalmelaiset Liisa Asikainen ja Jyri Tarvainen loikoilivat riippumatossa ja kuuntelivat Jaakko Löytyn musisointia.

– Olen paljon Jaakkoa kuunnellut. Hänen laulujensa sanoitukset ovat huikeita, samoin kitaran käsittely, Asikainen kehui.

– Ja ääni, Tarvainen täydensi.

Asikaiselle herättäjäjuhlilla käynti on tuttua juttua, Tarvainen oli mukana ensimmäistä kertaa.

– Olen käynyt herättäjäjuhlilla lapsesta asti, mutta ruuhkavuosina tuli taukoa. Kun pitkän tauon jälkeen menin Nilsiän herättäjäjuhlille, oli kuin kotiin olisin tullut, Asikainen totesi.

Joensuulaiset Riitta ja Pasi Kalajainen istuivat hieman kauempana puiston penkillä. Riitta kertoi kuunnelleensa Löyttyä aiemminkin, Pasille kerta oli ensimmäinen.

– Kyllähän se musiikkimies tuntuu olevan, hän kommentoi.

Hän kuvaili iltaa rauhalliseksi.

– Nuorempana kiersin rokkijuhlia. Täälläkin kuulee musiikkia mutta huomattavasti rauhallisemmissa tunnelmissa. Ja sää suosii.

Sisarukset, Joensuulainen Sinikka Kettunen ja lempääläinen Päivikki Koikkalainen kertoivat käyneensä herättäjäjuhlilla pikkulapsesta saakka, joskin aikuisena on muutama kerta jäänyt välistä.

– Silloin tultiin vanhempien mukana, nyt omien lasten kanssa, Kettunen sanoi.
Sisarukset totesivat juhlilla olevan aina kotoisa fiilis riippumatta siitä, missä ne järjestetään.

– Herättäjäjuhlat ovat yhteisöllinen kokemus, vaikkei kaikkia tuntisikaan. Juhlilla on lämmin, rauhallinen ja vastaanottavainen tunnelma, Koikkalainen totesi.

Samoilla ajatuksilla oli myös piknikillä esiintynyt Jaakko Löytty.

– Täällä saa levätä, saa olla niin kuin on. Ei ole vaatimuksia eikä tarvitse pelätä, että tulee arvostelluksi huonon opin takia. Saa olla hyvin monenlainen.

Löytty ei ole laskenut herättäjäjuhlakertojaan, mutta paljon niitä on vuosien mittaan kertynyt. Juhlien teeman, Lohduksi toisillemme, Löytty arvioi sopivan osuvasti meneillään olevaan aikaan.

– Kun on ollut koronaa ja sotaa, tässä ajassa ihminen kaipaa lohtua. Täällä sitä on tarjolla.

Löytyn jälkeen Herran pieksut -yhtyeen kanssa esiintyneille Tapani ja Pirkko Nuutiselle herättäjäjuhlat ovat ennestään tuttu tapahtuma.

– Minä olen ollut monilla juhlilla pappina ehtoollista jakamassa, Tapani Nuutinen totesi.

Juhlatoimikunnan jäsenenä ja talkootoimikunnan puheenjohtajana toiminut Nuutinen kertoi odottaneensa juhlia pikkuisen jännityksellä, mutta juhlien lähdettyä käyntiin miehen fiilis oli hyvä.

– Herännäisporukka on yhtä perhettä. Juttu luistaa, Siionin virret yhdistävät, eikä täällä ole mitään vaatimuksia.

Tea Ikonen
 

Ihmisiä istuu nurmikolla Ilosaaressa

Aurinkoinen ilta, leppoisa tunnelma ja hyvä musiikki houkuttelivat herättäjäjuhlavieraita piknikille Ilosaareen. Kuva: Ilpo Kettunen.

Lähikuva miehestä ja naisesta riippukeinussa.

Liisa Asikainen ja Jyri Tarvainen nauttivat Jaakko Löytyn musiikista. Kuva: Ilpo Kettunen.

Mies ja nainen puiston penkillä.

Pasi Kalajainen havaitsi Jaakko Löytyn musiikkimieheksi. Riitta Kalajaiselle Löytyn musiikki on tuttua. Kuva: Ilpo Kettunen.

Kaksi naista lähikuvassa, taustalla nuoria, polkupyöriä ja autoja

Sisarukset Sinikka Kettunen ja Päivikki Koikkalainen ovat käyneet herättäjäjuhlilla taaperoikäisistä saakka. Juhlilla heitä viehättää lämmin, rauhallinen ja vastaanottavainen tunnelma. Kuva: Ilpo Kettunen.

Etualalla nainen soittaa huilua, taustalla muita yhtyeen jäseniä Ilosaaren esiintymislavalla

Tapani ja Pirkko Nuutinen sekä Herran pieksut -yhtye viihdytti yleisöä musiikillaan. Kuva: Ilpo Kettunen.