Ensikertalaisia ja konkareita herättäjäjuhlien yökahvilassa 1.7.2022
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ensikertalaisia ja konkareita herättäjäjuhlien yökahvilassa Joensuun Urheilutalolla

Kaksi joensuulaista poikaa on tullut ensimmäistä kertaa herättäjäjuhlille. He istuvat odottamassa yökahvilan alkua kisakatsomossa.

Joensuulaiset veljekset Veeri ja Arttu Termälä ovat tulleet ensimmäistä kertaa herättäjäjuhlien nuorten yökahvilaan Joensuun Urheilutalolle ja juhlille ylipäänsä. Kuva: Merja-Leena Määttälä

Herättäjäjuhlien nuorten kahvilassa on jännittynyttä odotusta. Toiset ovat tulleet paikalle ensi kertaa, eivätkä tiedä vielä, mitä odottaa. Toiset, juhlien konkarikävijät odottavat pitkän koronatauon jälkeen näkevänsä kavereita. Sillä kaverithan näillä juhlilla ovat parasta.

Joensuun Urheilutalo näytti hiljaiselta, kun suuntasin sinne herättäjäjuhlien nuorten yökahvilaan perjantai-iltana. Pihalla odotti muutamia nuoria vähän epäröiden, uskaltaisiko mennä sisälle.

Sisällä Urheilutalon areenan lattia oli täynnä ympyrän muotoon aseteltuja pöytäryhmiä. Näytti siltä, että paikalle odotettiin paljonkin nuoria. Tapahtumaa järjestellyt Nonna-Omena Helojoki kertoi kuitenkin, että pöytäryhmät on laitettu aikuisia varten ja nuorten kanssa tätä järjestelyä hyödynnettäisiin nyt sitten joukkuekilpailussa. Silti nuoria odotettiin paikalle.

Illassa nuorille oli suunnitteilla vähän ohjelmaa. Tarjolla oli myös lautapelejä ja ulkopelejä aiottiin myös pelata sisällä. Nonna-Omena oli kuitenkin sitä mieltä, että tuskinpa nuoret kovin paljoa varsinaista ohjelmaa tarvitsisivat.

-Kaikkein tärkeintä kun on yhdessä hengailu.

Ensimmäistä kertaa herättäjäjuhlilla

Kahvio oli jo avattu ja kahvia ottaessani saapui paikalle joensuulainen veljespari, Veeri ja Arttu Termälä. He istahtivat kanssani Urheilutalon katsomoon odottamaan tapahtuman alkua ja muita nuoria.

Veeri ja Arttu ovat herättäjäjuhlilla ensimmäistä kertaa eikä Herättäjä-Yhdistyksen toimintakaan ole heille tuttua.

-Ei meillä ole mitään tietoa, mitä täällä tapahtuu tai tuleeko kukaan omista kavereista paikalle, pojat sanoivat.

-Tultiin juhlille, kun ne ovat nyt todella lähellä.

Pojat asuvat vain runsaan korttelin päässä yökahvilasta. Molemmat ovat mukana seurakunnan nuorten toiminnassa, pääasiassa Pielisensuun seurakunnassa. Tämä oli Veerille ja Artulle ensimmäinen tapahtuma näiden juhlien aikana, eivätkä he vielä tiedä, tulevatko käymään muualla.

Vaikka ilta vaikutti yökahvilassa hiljaiselta, pojat olivat toiveikkaita, että kohta alkaisi jotain tapahtua ja samalla he jo suunnittelivat tulevansa seuraavanakin iltana, kun lähellä asuvat.

-Mie uskon, että huomisiltana täällä on varmasti enemmän ja aikaisemmin nuoria, Veeri sanoi.

Ja löytyihän niitä uusia kavereita. Kun vähän myöhemmin bongasin heidät, he olivat saaneet jo uusia tuttavuuksia. Ainakin he olivat löytäneet itselleen joukkueen ensimmäiseen kilpailuun. Jo ensimmäisen ohjelman aikana moni nuori löysi itselleen varmasti jo uusiakin kavereita. Tietokilpailukysymysten välissä oli tarkkuusammuntaa ja joukkueet näyttivät hioutuvan nopeasti yhteen.

”Kavereita ei tarvitse varmistaa”

Yksi yökahvilan nuorista oli jo kolmansille tullut ja talkoillut Santtu. Näillä juhlilla hän on pussittanut pastilleja, niin kuin usein aiemminkin. Tampereen juhlilla hän oli myymässä Särkänniemen lippuja.

Santtu on tullut Oulusta junalla, mutta hän on koukannut Tampereen kautta, koska veli asuu siellä. Santtu majoittuu viereisellä koululla. Luokkahuone, jossa majoitutaan, on muuttunut todella kuumaksi. Silti hän ei liiemmin valittanut.

-Heräsin aamulla viideltä, kun aurinko paistoi silmiin, hän naurahti iloisesti.

Santtu on käynyt riparinsa Aholansaaressa vuonna 2018. Juhlilla hän on aina osallistunut yökahviloihin, mutta se ei yllättäen olekaan se kaikkein odotetuin nuorten ohjelma.

-Parasta on nuorten yöveisuut. Se on pääjuttu, mihin mennään yhdessä, Santtu ilmoittaa.

-Se vetää porukkaa.

Santtu ei ole koskaan ottanut etukäteen selvää, tuleeko joku vanha kaveri juhlille.

-Kavereita on juhlilla aina, ei tarvitse edes varmistaa. En varmistanut tälläkään kertaa. Ja uusia kavereita saa varmasti.

Merja-Leena Määttälä

Nuori poika istuu urheilupatjapinon päällä. Hän on ollut herättäjäjuhlilla monta kertaa ja odottaa kovasti tapaavansa kavereita,

Santtu on jo kolmansilla herättäjäjuhlilla. Hän osallistuu talkoisiin ja ohjelmaan, mutta on erityisesti tullut tapaamaan vanhoja kavereita ja saamaan uusia. Kuva: Merja-Leena Määttälä